fbpx
15.3 C
Vranje
sreda, 17.04.2024

Janković: Ubijene žene nisu brojevi i statistika

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Ubijene žene nisu brojevi i statistika i neophodno je da ujedinjeno stanemo i nastupimo protiv tog najeksteremnijeg oblika rodno zasnovanog nasilja, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom 18. maja, Nacionalnog dana sećanja na žene ubijene u porodičnom i partnerskom nasilju.

Ona podseća da je Srbija među prvima ratifikovala Konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, nakon čega su usledile opsežne normativne promene, zahvaljujući kojima porodično nasilje više nije privatna stvar već društveni problem.

Uvedene su mere zaštite od nasilja u porodici i partnerskim odnosima, strože kazne, zabrana približavanja i komunikacije sa žrtvom, a usvojen je i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, istakla je Janković.

Uprkos tome, ukazala je ona, za nepunih pet meseci skoro nijedna nedelja nije prošla da žena nije izgubila život od ruke partnera, najčešće bivšeg, a broj od 17 ubijenih žena opominje društvo da rešavanje ovog problema treba da se podigne na najviši nivo.

Janković je naglasila da zakoni i mere sami po sebi nisu dovoljni i da se koren problema nalazi u istorijski nejednakim odnosima moći između muškaraca i žena, ali i u široko rasprostranjenoj toleranciji društva na sve oblike nasilja.

Važno je da kroz zajednički rad i razvoj imamo društveni konsenzus u borbi i osudi svakog nasilja, kao i da neprestano radimo na podizanju svesti o značaju poštovanja svačijeg dostojanstva i negovanju pravih vrednosti, zaključila je poverenica.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci