fbpx
12.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

Jedini preostali seizmolog u Republičkom seizmološkom zavodu dao otkaz

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Republički seizmološki zavod Srbije ostao je bez i jednog seizmologa, nakon što je jedini diplomirani geofizičar Goran Krunić dao otkaz, javlja portal Nova.rs.

Kako se navodi, Krunić je uklonjen sa sajta RSZS u delu u kom se navodi ko obavlja seizmološke poslove, a u delu „seizmološki poslovi“ sada stoji ime Đorđa Šušića, koji je označen kao mlađi savetnik za seizmološke poslove. On je po struci inženjer građevine – ne i kvalifikovani seizmolog, piše ovaj portal.

Šušić je obučen da odradi osnovne seizmološke poslove, ali faktički u ovom trenutku Zavod nema kvalifikovanog seizmologa, navodi izvor Nove.rs.

Na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda naznačeno je da ta ustanova traži stručni kadar (sa ili bez radnog iskustva) iz sledećih oblasti: procena seizmičkog rizika, analiza i obrada seizmoloških podataka, instaliranje i održavanje seizmološke opreme i sistema, koji poseduju visoko obrazovanje iz neke od sledećih stručnih oblasti: Geofizika, geotehnika ili regionalna geologija (rudarsko-geološki fakultet), Građevinarstvo (građevinski fakultet), Primenjena i kompjuterska fizika (fizički fakultet) i Elektronika, telekomunikacije i informacione tehnologije (srednja elektrotehnička škola)…

Seizmološkinja Slavica Radovanović koja je na čelu Zavoda bila sve do 2015. godine, na pitanje da li je nedostatkom kadra ugoržen međunarodni ugled ove institucije, kaže da se to najbolje može videti na primeru događaja koji se ovih dana organizuje u Crnoj Gori.

„Održava se veliki sastanak evropskih seizmologa koji su uključeni u međunarodni projekat istraživanja u prostoru Mediterana, ovom gde se mi nalazimo. Kada pogledate te izrađene karte i ko sve učestvuje, vi vidite Srbiju kao bela fleka“ – kaže Radovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci