fbpx
31.9 C
Vranje
sreda, 19.06.2024

Jumko i Simpo nisu na spisku za privatizaciju ni ove godine

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Za vranjska preduzeća Jumko i Simpo za sada nije moguća objava javnog poziva, jer ona čekaju završetak aktivnosti koje su vezane za Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), piše portal eKapija. Kako navode, tokom ove godine moguća je privatizacija 13 državnih preduzeća, a za 41 preduzeće, među kojima su pomenuta iz Vranja i devet domaćih banja, za sada nije moguća objava javnog poziva.

U planu za privatizaciju ove godine su među njima su beogradska Lasta, Jugoinspekt, Štamparija Borba, Trayal Korporacija iz Kruševca, Toza Marković iz Kikinde, JAT apartmani, kao i RTV Kragujevac.

Ministarstvo privrede ažuriralo je bazu podataka o preduzećima za privatizaciju, te je navelo da, kao u slučaju Jumka i Simpa, završetak aktivnosti iz UPPR čeka i pirotski Tigar, ali i Politika, FAM Hemofluida i Energetika iz Kragujevca.

Za rudnik Resavica privatizacija je za sada stopirana jer, kako je obrazloženo „dalje aktivnosti zavise od odluka Vlade Republike Srbije koja ima 67,14% učešća u vlasništvu“.

Sudeći prema ovom planu, ni domaće banje, njih devet, koliko ih je na spisku, neće tražiti kupce tokom ove godine.

Za Termal iz Vrdnika, Gejzer iz Sijarinske banje, Nišku Banju, Banju Koviljaču, kao i specijalne bolnice u Bujanovcu, Ribarskoj Banji i Zlatibor, kako se navodi, „dalje sprovođenje postupka privatizacije zavisi od konačnog ishoda sudskih postupaka koji se vode između RF PIO kao tužioca i Specijalnih bolnica i Republike Srbije kao tuženih radi utvrđivanja procenta vlasništva RF PIO u imovini Specijalnih bolnica“. Sa druge strane za Sokobanju i Merkur iz Vrnjačke Banje, pravosnažno je okončan sudski postupak koji se vodio između RF PIO kao tužioca i Specijalne bolnice i Republike Srbije kao tuženih radi utvrđivanje procenta vlasništva RF PIO u imovini specijalnih bolnica, ali nije izvršen upis stečenih prava u javnim knjigama kao bitan element za dalje sprovođenje postupka privatizacije.

Za 12 preduzeća, među kojima su Termoelektrane Kosovo, EPS Površinski kopovi iz Obilića i Holding Trepča iz Zvečana, za sada nije moguća objava javnog poziva jer, kako je u bazi Ministarstva privrede navedeno, reč je o preduzećima sa teritorije AP Kosovo i Metohija.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci