fbpx
27 C
Vranje
ponedeljak, 24.06.2024

Kakvi carevi: Programeri napravili „Mlekomap“, mapu srpskih domaćinstava koja prodaju mleko „na flašu“

Odabrani članci

Jovana Mladenović
Jovana Mladenović
Saradnica portala, studentkinja novinarstva

BEOGRAD / VRANJE – Kako bi pomogli proizvođačima mleka, koji su u teškoj situaciji zbog trenutne situacije na tržištu, dvojica programera su odlučili da naprave besplatnu veb-aplikaciju preko koje se mogu naći domaćinstva širom Srbije koji prodaju mleko „na flašu“. Kako se može videti na mapi, u okolini Vranja ima tri lokacije sa domaćim proizvođačima mleka, a mogu se dodati i nove.

Ova ideja o kojoj piše sajt Priča sa dušom, postoji već nekoliko godina, međutim realizovana je nedavno, nakon što su je preko društvenih mreža pokrenuli programeri Aleksandar Džavrić i Miloš Jovanov.

Sve to, sa željom da pomognu porodici Mihailović iz okoline Vrbasa, kako bi njihovo gazdinstvo opstalo. Kada je mlekara prekinula saradnju s njima, posle nekoliko godina sarađivanja, druge mlekare nisu htele ni da ponude cenu s obzirom na velike količine jeftinog mleka u prahu koje su stigle iz EU, oni su odlučili da zajedno sa kolegama pokrenu kampanju za direktnu kupovinu mleka na farmi.

Za ovu priču čulo je na hiljade ljudi, dok je prodaja mleka kod porodice iz Vrbasa krenula dobro.

Nakon pokretanja kampanje, odlučili su da naprave korak dalje i zajedno sa Miloševim saradnicima iz firme Green friends napravili Mlekomap, besplatnu veb-aplikaciju preko koje možete pronaći domaćinstva širom Srbije, koja prodaju mleko „na flašu“.

„Bezbroj puta sam video da ljudi ne znaju da komšija koji je udaljen nekoliko kuća od njih, proizvodi i prodaje mleko. Na ovaj način ćemo interaktivno svakome da pokažemo da ima proizvođača u njihovoj blizini“, kaže Aleksandar, jedan od programera za N1.

On objašnjava da se proizvođači mleka prijavljuju na nekoliko načina: putem mejla ili poruka na društvenim mrežama, kao i da sami mogu da dodaju svoje gazdinstvo na platformu.

Mapa prikazuje samo okvirne informacije, koje proizvođači daju, a kada nađete svog prodavca potrebno je da ga pozovete i sve dogovorite pre kupovine. Kupac pregleda mapu kako bi našao odgovarajuću lokaciju i da li prodavac u opisu navodi da li bi dostavio mleko na adresu ili ga samo prodaje kod kuće.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci