fbpx
16.6 C
Vranje
ponedeljak, 20.05.2024

Kod Preševa otvoreno prodajno mesto za kupovinu i prekonfiguraciju tagova za elektronsku naplatu putarine

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

PREŠEVO – Na naplatnoj stanici Preševo postavljen je kamion sa mobilnim šalterima na kojima je moguće kupiti ili uraditi prekonfiguraciju postojećeg taga za elektronsku naplatu putarine, kako bi radio i u Severnoj Makedoniji, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, a preneo sajt ovog ministarstva.

Prema rečima ministra, onima koji su krenuli put Severne Makedonije, a nisu prekonfigurisali tag za elektronsku naplatu, pružena je prilika da to urade na putu, pre ulaska u susednu državu.

Kako javlja Euronews, prodajno mesto se nalazi na autoputu E-75, smer Beograd-Preševo, na parkingu posle naplatne stanice Preševo.

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ podseća da je u funkciji internet stranica (https://openbalkan-etc.com/) na kojoj su dostupne opšte informacije o projektu „Open Balkan ETC“ i omogućena registracija tag uređaja na veb platformu.

Postojeći korisnici tag uređaja prekonfiguraciju mogu obaviti na sledeći način – korisnik, najpre, odlazi u neku od ovlašćenih poslovnica i prekonfiguriše tag uređaj, zatim dobija novi ugovor i račun-priznanicu umanjenja (ukoliko je bilo sredstava na uređaju), a zatim skenira QR kod i unosi svoje podatke i podatke o platnoj kartici.

Nakon toga, korisnik se preusmerava na veb servis „Open Balkan ETC“, dok istovremeno na mejl dobija podatke za prijavu. Ukoliko korisnik želi da tag uređaj koristi i u Severnoj Makedoniji, potrebno je da na veb servis „Open Balkan ETC“ podatke o platnoj kartici unese i u sekciji za ovu zemlju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Горан Весић (@vesicg)

„Prekonfiguracija traje najduže deset minuta, vaš tag za elektronsku naplatu se povezuje na platnu karticu. Ako ste imali novac na tagu, vraća vam se na tekući račun i možete da koristite tag kako u Srbiji, tako i u Severnoj Makedoniji“, pojasnio je Vesić i dodao da je „30 minuta posle prekonfiguracije tag operativan“, prenosi sajt Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako je najavio Vesić, „srpski tag će veoma brzo raditi i u Grčkoj, BiH i Hrvatskoj“.

Što se tiče novih korisnika, procedura je sledeća – korisnik najpre odlazi u neku od ovlašćenih poslovnica i kupuje tag uređaj. Ostatak procedure je identičan kao i za postojeće korisnike.

Na 29 VMS znakova, sa izmenjivom saobraćajnom signalizacijom, na auto-putevima u Srbiji postavljene su poruke koje upućuju vozače na mesta gde mogu da prekonfigurišu tag uređaj na „Open Balkan ETC“.

Tag uređaji mogu se prekonfigurisati na više prodajnih mesta, odnosno poslovnica JP „Putevi Srbije“, JP „Pošta Srbije“ i Auto-moto savez Srbije (AMSS).

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci