fbpx
12.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

Komisija koja imenuje direktore predložila sopstvenu članicu za funkciju u CSR

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Članica Komisije Skupštine grada Vranja koja imenuje direktore javnih ustanova i preduzeća, diplomirana pravnica Jadranka Stojanović, predložena je od strane ove iste Komisije za novu direktorku Centra za socijalni rad, za šta je, po rečima Nemanje Nenadića iz Transparentnosti Srbija, bilo neophodno prethodno mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije, a očekivano bi bilo da se pre kandidature odrekla odborničkog mandata.

Da je Stojanović imenovana za vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Centar za socijalni rad u Vranju od strane Komisije za mandatno imunitetska i administrativna pitanja i izbor i imenovanja, potvrdio je za naš portal predsednik Skupštine grada Vranja dr Dejan Tričković.

Naime, Komisija, čija je Stojanović i dalje članica, između ostalog, utvđuje predloge za imenovanje i razrešenje direktora i članova upravnih i nadzornih odbora preduzeća, ustanova, organizacija i službi čiji je osnivač Grad Vranje.

Prema zvaničnim podacima sa gradskog sajta, Komisija ima devet članova: Miroslav Nešić, predsednik Komisije, Goran Nikolić, zamenik predsednika Komisije, Dejan Tričković (aktuelni predsednik Skupštine grada Vranja), pomenuta Jadranka Stojanović, Stefan Dutina, Srđan Dekić, Dejan Manić, Borivoje Antić i Darko Filipović.

Među ovim članovima već ima onih koji imaju funkcije, poput Dejana Tričkovića, Gorana Nikolića i Srđana Dekića, ali u njihovom slučaju nema prostora za sukob interesa, jer je Tričković kao predsednik Skupštine i dalje deo zakonodavne vlasti, a Nikolić i Dekić jesu deo izvršne vlasti, ali su im funkcije u republičkim ustanovima i preduzećima (EPS i PIO Fond), odnosno imenuje ih Republika.

Osoba koja će biti izabrana na mesto v.d. Centra za socijalni rad, ovu funkciju naslediće od Dragane Arsić, kojoj je v.d. mandat istekao, i takođe će biti u v.d. stanju narednih godinu dana.

Pomenuta Stojanović je jedina kandidatkinja koju je Komisija predložila Skupštini, bez javnog poziva i konkursa, a iz redova je Srpske napredne stranke, čiji odbornici imaju apsolutnu većinu u Skupštini grada Vranja, te je njeno imenovanje gotovo izvesno.

Zbog činjenice da je Stojanović imenovana za direktorsku funkciju kao članica Komisije koja zapravo imenuje direktora, trebalo je da se pre donošenja rešenja zatraži mišljenje državne Agencije za sprečavanje korupcije, kaže za portal Slobodna reč Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

„Odbornici Skupštine grada Vranja koji su predložili svoju koleginicu da bude v.d. direktora Javne ustanove Centar za socijalni rad, trebalo je da zatraže mišljenje od Agencije za sprečavanje korupcije pre nego što daju predlog. Razlog više je okolnost da davanju predloga nije prethodio javni konkurs, poziv ili druga procedura u kojoj bi taj izbor bio vršen među više kandidata na osnovu njihovih kvalifikacija“ – ističe Nenadić.

Kako dodaje, sama predložena odbornica ne bi smela da učestvuje ni u predlaganju ni u glasanju, ali to ne isključuje mogućnost sukoba interesa kod njenih kolega iz same Skupštine grada.

Upitan da prokomentariše situaciju i današnje zasedanje Komisije, predsednik Skupštine grada Vranja i potpredsednik pomenute Komisije koja imenuje direktore javnih ustanova, dr Dejan Tričković, za portal Slobodna reč kaže da se Stojanović „izuzela iz glasanja“.

„Ono što je već objavljeno u medijima je tačno, Stojanović je predložena umesto Arsić. Ona se izuzela iz glasanja, to je ušlo u zapisnik. U svakom slučaju ukoliko dođe do neke greške, reagovaće Agencija za sprečavanje korupcije. Ona je pravnica, ne bi napravila takvu grešku“ – kaže Tričković.

Da bi nju odbornici Skupštine grada Vranja birali za direktorku, potrebno je da se prethodno odrekne mandata, a Stojanović je zvanično i dalje odbornica.

Naši sagovornici se slažu u jednom, a to je da je na Agenciji za sprečavanje korupcije da govori o tome da li u ovoj situaciji kada članica komisije koja koja imenuje direktore, bude imenovana za neku direktorsku funkciju. Redakcija portala Slobodna reč poslala je zvanični upit Agenciji.

Pitali smo ih da li je ovo urađeno u konsultaciji sa ASK, odnosno da li je neko iz Skupštine grada Vranja, iz redova odbornika, sama Komisija ili Stojanović lično, zatražio/la mišljenje Agencije o slučaju, kao i da li je Stojanović u sukobu interesa, jer je kao članica Komisije koja imenuje direktore Javnih ustanova čiji je Grad Vranje osnivač, imenovana na ovu funkciju.

Iz Agencije je ubrzo stiglo obaveštenje o prijemu mejla, a odgovori se očekuju u naredne dve nedelje.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci