fbpx
12.5 C
Vranje
utorak, 23.04.2024

Magični svet dijalekatske leksike

Odabrani članci

Jovana Mladenović
Jovana Mladenović
Saradnica portala, studentkinja novinarstva

VRANJE – Predavanje „Magični svet dijalekatske leksike“ naziv je predavanja koje je u znak sećanja na prof. dr Momčila Zlatanovića održno u maloj sali Pozorišta, a vodila ga je dr Marta Bjeletić, naučna savetnica Instituta za srpski jezik Srpske akademija nauka i umetnosti (SANU)

Prof. dr Momčilo Zlatanović bio je neumorni pregalac na prostorima nematerijalnog kulturnog nasleđa, svestrani proučavalac i sakupljač folklora Južne Srbije. Svojim radom, postavio je odgovarajuće putokaze proučavaocima narodne književnosti Južne Srbije. Prof. dr Momčilo Zlatanović uspeo je da ovekoveči neke od najlepših primera usmene umetnosti reči, koje su ostale da svedoče o dubini i lepoti srpskog narodnog stvaralaštva, čulo se na predavanju.

Uzevši u obzir stvaralaštvo profesora Zlatanovića, dr Bjeletić je istakla da njegova zaostavština ima ogroman značaj, ne samo za srpsku književnost već za književnost uopšteno.

Organizator ove manifestacije je Javna biblioteka „Bora Stanković“, koja je uspostavila program koji je posvećen prof. dr Momčilu Zlatanoviću  pod nazivom „Dijalog sa tradicijima“. Program je inspirisan istraživačkim radom profesora i biće organizovan svake naredne godine u maju mesecu, istakao je moderator programa dr Zoran Dimić, dodao je i da današnjim dešavanjem utemeljujemo novi kulturni događaj u gradu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci