fbpx
23.2 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Mediji: Struja od 1. septembra skuplja za blizu 8 odsto

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Prema pisanju Blica koje je prenela većina nacionalnih medija, struja će u Srbiji od 1. septembra poskupeti u opsegu od 7,7 do 7,9 odsto. Međunarodni monetarni fond (MMF) zatražio je analizu stanja u Elektroprivredi Srbije koja je pokazala da je cena proizvodnje električne energije viša od prodajne za domaćinstva i male kupce. Kako se navodi u tekstu, ovu anomaliju je pokazao pomenuti dokument koji je MMF od srpskih vlasti zatražio nakon treće revizije aranžmana, čiji je rok izrade bio kraj juna.

„Ako je suditi po rezultatima preliminarne analize, koja je dostavljena i Ministarstvu energetike, stanje je alarmantno, a između redova se naslućuje da je neizbežno hitno poskupljenje struje jer u suprotnom preti opasnost da se ugrozi finansijska održivost EPS-a.“ – stoji u tekstu objavljenom u rubrici Blic Biznis.

Kako se navodi, ovakvi pokazatelji su „upalili crvenu lampicu i u državi jer je jasno da su niske cene kilovata, koje su često služile i kao socijalna mera, neodržive i da se moraju što pre menjati jer u suprotnom Elektroprivreda Srbije može da ima nenadoknadivu štetu.

„Zbog toga je postignut načelni dogovor najodgovornijih ljudi u državi da od septembra poskupe kilovati najmanje za 7,7 odsto jer bi svaka niža cena ostavila nesagledive posledice na funkcionisanje srpskog energetskog sistema.“ – piše Blic.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci