fbpx
27 C
Vranje
ponedeljak, 24.06.2024

Nadležnima predata inicijativa za besplatnu pratnju porodiljama u Vranju

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Predstavnici Odbora za ljudska prava u Vranju predali su direktorku Zdravstvenog centra u Vranju dr Saši Đorđeviću, zvaničnu inicijativu da se majkama – trudnicama u Vranju omogući pratnja osobe od poverenja prilikom porođaja.

Inicijativa je predata i upravnici bolnice dr Nataši Stoiljković, a zahteva se „brzi odgovor na inicijativu u okviru brige žena Vranja i juga Srbije, Kosovoskog pomoravlja i reakcije šire javnosti u Vranju povodom aktuelnih prijava akušerskog nasilja u porodilištu u Vranju“.

Kako su naveli u saopštenju i inicijativi, besplatna pratnja porodiljama u sali, po uzoru na pozitivne prakse i primene iz regiona, stvara bezbedno okruženje i uslov da se porodilja oseća sigurno, da ima podršku.

„Zahtev treba posmatrati iz pozicije podrške mamama i bebama, koje su najosetljiviji članovi našeg društva“, navodi se u tekstu.

Dodaje se da bi ovakva praksa „u velikoj meri sprečila eventualno akušersko – nasilno ponašanje medicinskih radnika u porodilištima, o čemu poslednjih dana mediji aktivno obaveštavaju javnost, a koje dovodi do posledica po fizičko i mentalno zdravlje žena, a često i do fatalnih ishoda“.

„Verujemo da bi se smanjio i broj beba sa defektološkim problemima, za čije zdravlje se roditelji bore ceo život, a što se i evidentira u otpusnim listama sa porođaja – vakuum, nedostatak kiseonika za bebe pri porođaju, ortopedski problemi beba i dr“ – navodi se u dopisu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci