fbpx
6.2 C
Vranje
sreda, 17.04.2024

Najavljena pomoć od 2.000 evra za kupovinu vozila, uz zamenu starih dizela

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Svako ko ima staro dizel vozilo uskoro će od države moći da dobije subvenciju od oko 2.000 evra za kupovinu automobila, javlja RTS. Vlada Srbije je usvojila „Program za zaštitu vazduha“ i u okviru njega su predviđene mere da se deregistruje određeni broj automobila, a to su automobili euro 1, 2 i 3.

Branko Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, naveo je da će oni koji poseduju te automobile i budu ih reciklirali, ostvariti uslov za dobijanje subvencije za kupovinu automobila koji su euro 6 norme i izduvnih gasova.

Kako se navodi u „Programu zaštite vazduha“, podsticaji za nabavku ekološki čistijih vozila iznosiće 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila i 2.900 evra za kupovinu autobusa.

To su iznosi koji su predviđeni programom a građanima je najinteresantniji iznosi predviđen za kupovinu putničkih automobila. Agencija se trenutno bavi time kako sve to povezati, kako elektronski ubrzati proceduru za građane kada dođe do realizacije ovih mera.

„Cilj je da se smanji zagađenje sklanjanjem sa ulica upravo onih automobila koji najviše zagađuju, zbog toga je ideja da se ti automobili recikliraju, a subvencija iskoristi za kupovinu drugog polovnog automobila. Znači, mera nije za kupovinu samo novih automobila, glavni uslov je da se kupi automobil euro 6 normi“ – objasnio je Stamatović.

Agencija za bezbednost saobraćaja će sprovoditi ovu proceduru, a Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture će obezbediti sredstva.

„Realizacija ovog programa se očekuje početkom 2024. godine i predviđeno je da se realizuje u više godina“ – rekao je Stamatović.

Od polovnjaka se u Srbiju najviše uvoze dizelaši, a prosečna starost automobila koji se voze je oko 17,4 godine. Nadležni očekuju da u prvom ciklusu bude zamenjeno oko 140.000 automobila.

Srbija je jedina država u regionu u kojoj je i dalje dozvoljen uvoz automobila koji ispunjavaju Euro 3 normu, dok je u ostalim zemljama ekološka norma Euro 5 motor.

„Programom je predviđeno da se od 2024. godine standard podigne prvo na euro 5 normu, a potom i na euro 6“ – rekao je za RTS direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci