fbpx
16.5 C
Vranje
nedelja, 19.05.2024

„Ne dozvolite da korumpirani političari preuzmu kontrolu“: Nedeljkov poziva građane da budu članovi biračkih odbora

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Raša Nedeljkov, programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), rekao je da građani ne smeju da dozvole da korumpirani političari preuzmu kontrolu i pozvao ih da budu članovi biračkih odbora i posmatračkih misija.

„Sigurno da će biti učinjeno sve da bi se onima koji imaju moć donošenja odluka napravili uslovi i okolnosti da najlakše i najoptimalnije pobede na izborima“, prenosi FoNet reči Nedeljkova iz serijala „Kvaka 23“ ove novinske agencije.

Kako je rekao, paradoks je što su izbori teorijski jedina prilika za smenjivost vlasti i borbu ideja, dok su u Srbiji oni postali mehanizmi vladanja.

„Sve priče o terminima izbora, njihovoj dinamici i uslovima svode se na spekulacije, jer u današnjem institucionalnom okviru o tome može da govori samo jedan čovek. Vi držite u neizvesnosti celu zemlju, celo društvo, ne zna se kada će se, i pod kojim uslovima, održati koji izbori, što praktično znači da se održavaju u takvim okolnostima u kojima samo jedna strana ima nekakvu izvesnost, planira pravila i u potpunosti ih prilagođava sebi“, rekao je programski direktor CRTA-e.

Nedeljkov kao ideal izbora vidi situaciju u kojoj postoje institucije koje regulišu i štite građane, gde su građani informisani i oslobođeni straha.

„U datim okolnostima odgovornost je na građanima, da ne prepuste sve odluke strankama na vlasti i da ne dozvole da korumpirani političari preuzmu kontrolu nad našim životima. Pozivam građane da budu članovi biračkih odmora i posmatračkih misija, da podnose prijave REM, da pokažu da im je stalo, da ne dozvole da ih vlast gurne u apatiju i da vlada zahvaljujući onima koji su ucenjeni ili zastrašeni“, rekao je Nedeljkov za serijal „Kvaka 23“.

Kako je istakao, uslovi ne mogu biti bolji sve dok vlast ne oseti pritisak i kontrolu građana, a vreme će pokazati da li će to biti artikulisano kroz političke stranke ili kao 5. oktobra 2000. godine.

„Opozicija bi trebalo da učestvuje na izborima i pod ovim uslovima, baš kao što i neki sportski tim izlazi na teren, uprkos tome što je suparnički tim bogatiji i bolje opremljen, što su mu naklonjene sudije a uslovi loši. Opozicione stranke nemaju nikakvu drugu alternativu sem da učestvuju na izborima“, zaključio je Raša Nedeljkov.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci