fbpx
28 C
Vranje
četvrtak, 13.06.2024

Nema kandidata iz Gornje Čaršije, Raške i Vranjske Banje na izbornoj listi Mađara

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / BEOGRAD – Na izbornoj listi Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), koju je Republička izborna komisija upravo proglasila, nema kandidata za narodne poslanike iz Vranja. Ovde su, kada su se poslednji put istog dana održavali parlamentarni i lokalni izbori, 21. juna 2020. godine, osvojili gotovo 1.400 glasova.

Podsećamo, informacija o velikom broju glasova koje je SVM osvojio u Vranju, postala je viralna u medijima širom zemlje i regiona, još više na društvenim mrežama gde je inspirisala nebrojene foto-montaže i šaljive „mimove“. Tako je, nepravedno optuženo selo Neradovac, zauvek dobilo etiketu „mađarskog sela“.

Iako je vest o Neradovčanima koji su glasali za Mađare masovno podeljena, nakon objavljivanja zapisnika sa svih biračkih mesta u Vranju na zvaničnom sajtu Republičke izborne komisije (RIK) ustanovljeno je da od 1.396 glasova za SVM svega 32 potiče sa biračkog mesta 69, koje obuhvata sela Donji i Gornji Neradovac.

Najviše glasova za izbornu listu SVM, tog 21. juna, osam puta više nego u Neradovcu, zapravo je došlo sa četiri biračka mesta u blizini naselja Gornja Čaršija, a nije bio zanemarljiv ni broj glasova iz vranjskog naselja Raška, kao ni iz naselja u Gradskoj opštini Vranjska Banja.

Podaci iz zapisnika pokazuju da je 255 glasova, osam puta više nego u Neradovcu, zapravo došlo sa četiri biračka mesta u blizini naselja Gornja Čaršija. Na tri biračka mesta u O.Š. Dositej Obradović (BM 23, BM 24 i BM 25) registrovano je 178 važećih glasova za SVM, a na biračkom mestu broj 20 (ulica Kralja Milana, Trg Slobode, Pržarska itd.) bilo je 77 glasova za SVM.

Nije zanemarljivo ni 77 glasova koje je stranka dobila na biračkom mestu broj 27, gde je najveći broj glasača iz naselja Raška. Na biračkom mestu broj 55 u Mesnoj zajednici Vrtogoš, SVM je dobio 61 glas.

Pored ovoga, Mađara je po malo bilo po celom gradu, jer na samo 11 od 85 biračkih mesta u Vranju nije bilo glasova za njih. Na svim tim biračkim mestima ukupno je registrovan još 801 glas.

Na teritoriji Gradske opštine Vranjska Banja, SVM je dobio čak 202 glasa, najviše sa biračkih mesta 6 i 7 (Kombinat „Cveće„, Ogoš) i BM 16 (Kriva Feja), odakle je „došlo“ 30 glasova.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSiD) Bojan Klačar je za Slobodnu reč tada rekao da je ovo očigledna posledica „izbornog inženjeringa“, dok je zvaničan stav vrha SVM bio da su ovi glasovi posledica neupućenosti u proces glasanja na dva nivoa.

Na glasačkom listiću za parlamentarne izbore SVM je bio pod rednim brojem 4. a pod tim brojem je na listiću za lokalne izbore bila lista Desnice Miše Vacića koju je predvodio Borivoje Antić i koja je, takođe na iznenađenje svih, uspela da uđe u lokalni parlament i osvoji čak 13 mandata.

Ovog puta, izbori se 17. decembra takođe održavaju na dva nivoa, a lista SVM je pod rednim brojem 6.

Na lokalnim izborima Desnica neće ponovo učestvovati, jer je ceo gradski odbor prešao u „levicu“, tačnije Socijaldemokratsku partiju Rasima Ljajića i ljudi iz ovog odbora, uključujući Borivoja Antića, našli su se na izbornoj listi SNS-a u Vranju, koja je pod rednim brojem 1. i zove se „Aleksandar Vučić – Vranje ne sme da stane.

Pročitajte više:

Kako smo nepravedno optužili Neradovac

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci