fbpx
11 C
Vranje
četvrtak, 04.18.2024

NEVIĐENO: Vranjanac pozvao komunalce da mu najure goste

Odabrani članci

Kod Civrića
Kod Civrića
Natao kao blog 2012. godine, postao je popularna platfoma kritike mentaliteta metodom vranjskog duha.

Mnogo je reči bilo o poštovanju mera Vlade Republike Srbije u borbi protiv epidemije COVID-19 za u sezoni slava, pi’tija i grejane rakije. Čuli smo razne molbe, apele i preporuke Kriznog štaba, koji se prvenstveno tiču naših neumerenih navika i boravka po tuđim kućama, a kako su pojedinci na njih reagovali, imali smo prilike da vidimo poslednje dve nedelje decembra.

Kako redakcija Kod Civrića nezvanično saznaje iz krugova bliskih načelniku Komunalne Milicije, Ivici Tašničiću, ovo odeljenje je za vreme obeležavanja slave Sveti Nikola imalo pune ruke posla. Komunalna milicija se, saglasno preporukama Kriznog štaba, rukovodila tradicionalnim načelom „na slavu se ne zove, na slavu se dolazi“, ali je i pored toga dobijala pozive građana, zabrinutih što nisu pozvani na slavu kod komšije ili što su u svađi sa domaćinom kuće. U moru posla, iz skupine uobičajenih i regularnih poziva, izdvojio se jedan, koji je začudio i uveselio namučene Komunalce.

Naime, poziv je bio upućen od strane domaćina kuće koja je slavila krsnu slavu Sveti Nikola, ali tek dana 21.12.2020. godine, sa ciljem da prijavi okupljanje suprotno zabranama, u svojoj kući.

Domaćin je za krsnu slavu pozvao goste, od kojih su se mnogi zahvalili na pozivu, ali je ipak bilo malobrojnih koji su na ovaj poziv odgovorili potvrdno i pristigli na slavu. Po uobičajenom čestitanju i kusanju žita, gosti, njih sedam, seli su za sto, naručili od domaćina rakiju i krenuli sa ustaljenom praksom bistrenja dnevne politike, sporta i globalnih teorija zavere. Da je nešto krenulo po zlu, domaćin je primetio kada gosti nisu napustili kuću ni sutradan, već su nastavili da od domaćice zahtevaju nove porcije lučen gra’, krompir salatu i oslića.

Ta praksa se nastavila ceo dan do duboko u noć, kada je, pošto je otvorio treće bure rakije, domaćinu prevršilo, pa je u ranim jutarnjim časovima 21.12. pozvao Komunalnu. Po pristizanju istih na teren, domaćin je zahtevao da ga kazne, i da će da plati u roku od osam dana kako bi uštedeo pola, samo da mu „izbace iz kuću više nezahvalni gosti“.

U reakciji na ovaj nesvakidašnji događaj, načelnik Komunalne milicije, Ivica Tašković, imao je samo reči hvale za domaćina.

Tako se ponaša pravi srpski domaćin. Sa jedne strane je napravio da Komunalna milicija izgleda kao da nešto radi, a sa druge, lepo je ugostio naše pripadnike, davši tako primer svim građanima kako treba da se ponašaju u ovim teškim vremenima – izjavio je Taškičić za redakciju Kod Civrića.

Rečeno-učinjeno, Komunalna milicija je napisala osam prekršajnih prijava, jednu za domaćina kuće, koji mora da plati 25.000 dinara u roku od osam dana i po jednu za svih sedam gostiju, koji će platiti po 5.000 dinara, ako plate u roku od osam dana. Tako je proslava slave kod ovog domaćina završena, ali tek pošto su se i Komunalni milicajci poslužili onim što je preostalo od slave, uz obrazloženje: „Greota da se baci, domaćinka se pomučila!“

- Reklame -

More articles

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklame -

Najčitaiji članci