fbpx
17.9 C
Vranje
utorak, 23.07.2024

Od 1. januara novi uslovi za penzionisanje žena

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena, od 1. januara, pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u 2024. godini – 63 godine i osam meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, saopštio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Kako se navodi, zakon propisuje pomeranje starosnog uslova za žene sve do 2032, kada će uslovi za oba pola biti izjednačeni – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Osiguranici oba pola mogu ostvariti pravo na penziju i ukoliko imaju navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od naredne godine, završava se prelazni period, odnosno pomeranje uslova za žene, pa će, od 1. januara 2024, za oba pola za ostvarivanje ovog prava biti potrebno 40 godina staža i 60 godina života.

„U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto“, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci