fbpx
16.5 C
Vranje
nedelja, 19.05.2024

Odata počast heroinama koje su u Vranju lečile vojnike i civile tokom i nakon Prvog svetskog rata

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Na platou kod Doma zdravlja u Vranju, kraj spomenika „Žene Škotske“, održan je komemorativni skup na kome je odata počast hrabrim heroinama koje su lečile vojnike i civilno stanovništvo u toku i nakon Prvog svetskog rata, saopštila je Služba za odnose sa javnošću Grada Vranja.

Na spomenik „Žene Škotske“ vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima, zamenik komandanta Četvrte brigade kopnene vojske pukovnik Siniša Nikolić, predsednica Skupštine opštine Mladenovac Gordana Dimitrijević Bjeličić, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, načelnik Policijske uprave u Vranju Saša Nedeljković sa saradnicima, upravnice Bolnice i Doma zdravlja, dr Nataša Stoiljković i dr Milica Jeziković, predstavnici boračkih udruženja i organizacija, kao i predstavnici Medicinske škole „Dr Izabel Emsli Haton“.

U programu su učestvovali i učenici Medicinske škole u Vranju koja nosi ime po ovoj doktorki.

Gradonačelnik Vranja, Slobodan Milenković, podsetio je na sve nedaće Prvog svetskog rata.

„Epilog ovog strašnog rata bile su milionske žrtve, nepregledan broj ranjenih, razrušeni domovi, očaj i beznađe na svakom koraku. Nažalost, i naša zemlja i naš grad bili su deo ovog scenarija“, rekao je Milenković.

Dodao je da su veru u bolje sutra pružali hrabri i čestiti ljudi posvećeni pravim vrednostima – od hrabrih ratnika, preko prkosnih civila, do doktora i medicinskog osoblja, koji su i u najtežim situacijama bili potpuno predani svom poslu.

„Jedna posebna žena, koje se danas sa poštovanjem sećamo, je škotska lekarka dr Izabel Emsli Haton, koja je, sa svojim saradnicama, sa mnogo truda i pažnje lečila srpske vojnike i civilno stanovništvo tokom i posle Prvog svetskog rata. Ova humana ekspedicija došla je u Vranje 15. oktobra 1918. godine, gde je, od strane lokalnog stanovništva, dočekana vrlo srdačno“, rekao je Milenković.

U vranjskoj kasarni, gde je trebalo formirati bolnicu, bili su jezivi prizori i prostorije prepune bolesnih i ranjenih.

„Doktorki Emsli bilo je jasno da ih u Vranju čeka mnogo posla, ali i opasnost od izbijanja epidemija. U najkraćem roku organizovano je dopremanje sanitetskog materijala i opreme, i 27. oktobra 1918. godine osoblje jedinice ‘Amerika’ Bolnica ‘Žena Škotske’ započelo je svoju humanu misiju u Vranju. Tim od 11 lekara i 40 medicinskih sestara, predvođenih doktorkom Izabel Emsli Haton, preuzeo je veliku odgovornost i dao nemerljiv doprinos u lečenju i negovanju vojnika, ali i stanovništva Vranja i okoline“, podsetio je Milenković.

Ove heroine svog vremena primer su vrhunske plemenitosti i dobrote. Uz poštovanje svega što su činile za naše pretke, naša je obaveza da negujemo sećanje na njihovu plemenitost i da ih nikada ne zaboravimo, zaključio je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci