fbpx
20.7 C
Vranje
četvrtak, 18.07.2024

Održivost kroz uspeh: Pola veka izazova i uspeha

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

Počeci surduličke fabrike bili su puni entuzijazma i izazova, kada je tadašnji farmaceutski gigant „Galenika“ doneo odluku o osnivanju nove poslovne jedinice za proizvodnju i preradu mineralne – kamene – vune i to na mestu stare fabrike vodenog stakla. Puštanje fabrike u pogon desilo se u subotu 25. maja 1974. godine, te je fabrika u čast Titovog rođendana i nazvana „25. maj“.

U proizvodnju se krenulo sa 40 radnika koji su se u početku suočili sa brojnim poteškoćama u pogledu tehnologije i kvaliteta. Nakon nekoliko inovacija i reorganizacije procesa proizvodnje, 1986. godine su se stekli uslovi i za novu liniju za proizvodnju ploča od kamene vune za građevinarstvo. Broj zaposlenih je sa godinama rastao. Već tada se razmišljalo o cirkularnoj ekonomiji, iako taj termin nije bio poznat. Naime, topla voda iz proizvodnog pogona je korišćena za grejanje prostorija i plastenika u kojima se uzgajalo povrće i cveće. Fabričke prostorije se i danas greju na ovaj način.

Devedesete godine zatiču surduličku fabriku u nepovoljnoj situaciji, što je išlo u korak sa političkim okolnostima u Jugoslaviji i Srbiji tih godina. Fabrika 1991. godine, koristeći efektnu igru reči, menja ime u Vunizol – VUNa za IZOLaciju. U ovom periodu Vunizol je bio jedini proizvođač mineralne vune na prostoru SR Jugoslavije i fabrika je sama podmirivala sve potrebe tržišta jer uvoza tih godina nije bilo. I pored toga, fabrika nikada nije dostigla projektovani kapacitet od 40.000 tona neimpregnisane i impregnisane kamene vune.

U ovom periodu otvara se pogon birketarnice, pogon za reciklažu otpadne kamene vune. Pomešana sa cementom, otpadna kamena vuna daje brikete, koji se u određenom procentu vraćaju u proces proizvodnje. Osim briketa kreće se i sa proizvodnjom betonskih elemenata za popločavanje. Ovi elementi i dan danas krase ulice Beograde, Surdulice, Vrnjačke banje…

Foto: Promo

Ulaskom u novi milenijum i nove ekonomske i društveno-političke okolnosti, postalo je jasno da budućnost Vunizola, koji je tada bio akcionarsko društvo, treba tražiti u strateškom partnerstvu sa nekim od renomiranih evropskih proizvođača izolacionih materijala.

U potrazi za partnerom sa vizijom izbor je pao na nemačku kompaniju Knauf i nakon intenzivnih pregovora, Vunizol postaje deo Knauf Insulation-a. Nakon rekonstrukcije fabrike i ulaganja od 17 miliona evra, u septembru 2007. godine svečano je otvoren rekonstruisani pogon za impregnisanu kamenu vunu. U godinama koje će uslediti, Knauf Insulation će surdulički pogon transformisati u svetsku fabriku koja će postati ravnopravna sa ostalim fabrikama iz Knauf grupacije po svim parametrima.

Od tada pa do danas, svake godine je ulagano u novi deo opreme ili u zamenu postojeće, uređenje fabričkog kruga, kupovinu zemljišta i ulaganje u novi magacinski prostor. Do 2024. godine, u fabriku koja sada održivo posluje uloženo je preko 50 miliona evra.

Pre pola veka, četrdeset prvozaposlenih je hrabro krenulo u proizvodnju, što je u velikoj meri obeležilo industrijski razvoj u malenoj Surdulici. Bilo je više investicionih ciklusa u fabriku u proteklih pola veka – kaže Tihomir Civkaroski, generalni direktor za Istočnu Evropu – regija Jug, i naglašava: Održivi razvoj i cirkularna ekonomija su ono što će obeležiti narednu deceniju rada naše fabrike na koju ćemo, verujem, da budemo još ponosniji kada Knauf grupa bude slavila 100 godina poslovanja, 2032. godine.

Sa 170 zaposlenih, godišnjom proizvodnjom od preko 50.000 tona kamene vune i preko 10 tržišta na koja redovno izvozi, Knauf Insulation Srbija danas predstavlja važan činilac privrede na jugu Srbije i u celoj zemlji. I ne samo da je pokretač u okviru građevinske industrije, nego je i sinonim za dobrog poslodavca i, što je za budućnost ovog kraja veoma značajno, pokretač promena na polju održivog poslovanja i kontinuiranih ulaganja u očuvanje životne sredine.

Od svog početka poslovanja u Surdulici, Knauf Insulation je i aktivni učesnik u lokalnoj zajednici, angažujući 170 radnika i podržavajući jednako toliko porodica. Do danas su sprovedene razne inicijative u saradnji sa lokalnim stanovništvom i institucijama, uz podršku opštinske administracije: pokloni i nagrade za đake, podrška zdravstvenim ustanovama i obližnjim školama putem donacija u vidu opreme, stipendije za đake sa najboljim rezultatima, organizacija kulturnih događaja i umetničkih konkursa za decu, očuvanje životne sredine kroz sadnju stabala, podrška lokalnim manifestacijama, nagradni konkursi za novinare, ekološke kampanje i mnoge druge aktivnosti.

I za kraj ove lepe šetnje kroz istoriju i sadašnjost treba naglasiti da Knauf Insulation spremno gleda u budućnost i da je posvećen daljem razvoju svoje proizvodnje i ulaganju u lokalnu zajednicu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci