fbpx
27 C
Vranje
ponedeljak, 24.06.2024

Otvorena izložba o znamenitom Vranjancu Risti T. Nikoliću

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Povodom 4. oktobra, Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu, u Galeriji Narodnog muzeja otvorena je izložba pod nazivom „Antropogeografski rad i naučna istraživanja Riste T. Nikolića“, priznatog intelektualca iz Vranja.

Kako je istakla zamenica gradonačelnika, Zorica Jović, Rista T. Nikolić je bio „intelektualac koji je, osim maternjim, ruskim i francuskim jezikom, odlično vladao i arapskim“.

„Bavio se naukom sistematski i posvećeno. Imao je Rista T. Nikolić za ono vreme široka shvatanja, što je, između ostalog, pokazivao i specifičnim načinom podučavanja svojih đaka, trudeći se da im prenese sveobuhvatno znanje. Bavio se naukom sistematski i posvećeno“, kazala je Jović, i istakla značaj postavke, kao i kataloga, koji je prati.

Prema njenim rečima, „po prvi put pred stručnom i kulturnom javnošću prikazuju se život i delo Riste T. Nikolića, značajnog Vranjanca koji je, čini se, nepravedno zapostavljen“.

„Izložba koju prati katalog na sistematičan i detaljan način donosi sve dostupne podatke o Risti T. Nikoliću, po prvi put prikupljene i objavljene na jednom mestu. Imaju poseban značaj jer predstavljaju pojedinosti u Nikolićevom istraživanju upravo vranjskog kraja i okoline, koji će, sasvim sam sigurna, široj čitalačkoj publici biti zanimljivi jer prezentuju kulturu i običaje na ovim prostorima, verovanja, izreke i narodnu tradiciju uopšte“, zaključila je Jović.

Izložbu su priredili arhivisti Dragana Ristić i Branislav Borić, koji su sa stanovišta autora govorili o životu, radu i značaju dela i stvaralaštva Riste T. Nikolića.

Direktor Istorijskog arhiva „31. januar“, Saša Stamenković, zahvalio se Ministarstvu kulture i Gradu na podršci u realizaciji ovog projekta, kao i porodici Vlajinac iz Vranja, čiji je Rista T. Nikolić potomak, i koja je ustupila deo građe za pripremu izložbe i štampanje kataloga.

Nakon otvaranja izložbe, u istom prostoru, promovisana je i Edicija knjiga „Srbija 1914-1918“, o kojoj je govorio Zoran Kolundžija, urednik Izdavačke kuće „Prometej“ iz Novog Sada.

Foto: vranje.org.rs

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci