fbpx
24.3 C
Vranje
petak, 19.07.2024

Otvorene prijave za besplatnu psihoterapiju za mlade

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Mladima uzrasta od 15 do 30 godina, zahvaljujući kampanji udruženja „Naš svet, naša pravila“, od sada je dostupna besplatna psihološka podrška, u vidu individualnih sesija sa psihoterapeutom i psihološkim savetnikom, uživo ili online. Nakon jednostavne prijave, zainteresovani će biti kontaktirani kako bi se ugovorili termini i vid saradnje, saopšteno je iz NSNP. Cilj je, kako ističu, stalno dostupna psihološka podrška.

Prema Izveštaju o položaju i potrebama mladih u Vranju za 2022. godinu, oko 30 odsto mladih smatra da im je potrebna usluga psihologa/psihološkog savetnika/psihoterapeuta, ali se ne usuđuje da ode ili ne zna kome da se obrati.

Rezultati nedavnog Istraživanja Udruženja (jun, 2023) u vezi sa potrebom za psihološkom podrškom i savetovanjem, pokazuju da svaka treća osoba ponekad, a svaka četvrta osoba često i stalno ima potrebu za psihološkom podrškom. Visok procenat mladih (70 odsto) smatra da su im potrebne dodatne informacije i obrazovanje o oblicima i pristupima u negovanju psihološkog zdravlja.

Ukupno 85 odsto anketiranih, uprkos potrebi koju su imali u poslednjih godinu dana, nije se obratilo za pomoć.

Svi koji žele da rade na sebi, a koji nemaju i/ili ne znaju sa kim da razgovaraju o ličnim problemima i izazovima, mogu se prijaviti popunjavanjem ovog formulara, koji je dostupan i na Instagram profilu Udruženja, a mogu pisati putem mejla na podrska@nsnp.org.rs

Svi prijavljeni će biti kontaktirani za dogovor o terminu i obliku rada (uživo, online), navode iz NSNP.

„Kada se brine o mentalnom zdravlju, pojedinac razvija svoje lične potencijale, što uključuje veću kreativnost, samosvest, samopouzdanje i sposobnost suočavanja sa izazovima. Negovanje mentalnog zdravlja direktno utiče na kvalitet života. Osećaj unutrašnjeg zadovoljstva, mira i sreće proizlazi iz balansa i brige o sopstvenom mentalnom stanju“,  stoji u saopštenju.

„Mentalno zdravlje je tema o kojoj se nesigurno i tiho govori, a zbog nedovoljne informisanosti često se negativno interpretira, u vidu mitova i zabluda“ – podsećaju.

S druge strane, stručnjaci za mentalno zdravlje ističu da se na psihoterapiju javljaju mentalno zdravi ljudi koji osećaju da im je potrebna podrška i saveznik na putu ka osvešćivanju stvari koje ih usporavaju, koče, blokiraju, a koje po navici prihvataju, mire se sa njima i nazivaju ih sudbinom. Smisao terapijskog procesa nije da otkloni životne teškoće i neprijatne emocije, već da nas ojača za funkcionalno upravljanje istim.

„Proces nas uči kako da budemo autentični kreatori svojih ciljeva, želja, ideja. Proces nas uči kako da budemo aktivni, ne reaktivni.“

Misija Udruženja, u okviru ove oblasti delovanja, je uspostavljanje stalno dostupne psihološke podrške, a negovanje mentalnog zdravlja nije samo individualna odgovornost, već i društvena obaveza, podsećaju iz NSNP i dodaju da Grad Vranje podržava inicijativu Udruženja koja se sprovodi u okviru Akcionog plana za mlade.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci