fbpx
20.8 C
Vranje
petak, 19.07.2024

Novi skok cena nafte

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

LONDON – Cene nafte porasle su juče za dva odsto – na više od 90 dolara po barelu, dostigavši najviši nivo od novembra prošle godine, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija objavile da će smanjivati isporuku do kraja godine, javlja Rojters.

Cena barela na londonskom tržištu je, nakon jučerašnjeg podneva, bila viša za 1,21 dolar u odnosu na zatvaranje trgovine u ponedeljak i iznosila je 90,21 dolar, a na američkom tržištu barel je vredeo 87,14 dolara ili za 1,59 dolara više nego u ponedeljak.

Saudijska Arabija trenutno smanjuje isporuke za milion barela dnevno, a tržišta su juče uzdrmale objave da će je smanjivati do kraja godine i analizirati stanje na tržištu svakog meseca.

Smanjenje izvoza nafte za 300.000 barela dnevno najavila je i Rusija – da bi „sačuvala stabilnost i ravnotežu“ na naftnim tržištima, objavio je juče ruski vicepremijer, Aleksandar Novak.

Saudijska Arabija i Rusija su vodeće izvoznice nafte u svetu i članice grupe OPEC+. Ta organizacija je, nezavisno od Saudijske Arabije i Rusije, objavila da je u naftnoj korpi njenih zemalja članica barel u ponedeljak pokupeo za 1,61 dolar, na 91,27 dolara.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci