fbpx
13.8 C
Vranje
sreda, 29.05.2024

HAIX od države dobija 2,6 miliona evra da pokrije plate za radnike u Vranju

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / BEOGRAD – Četvrtinu ukupnih troškova koje će kompanija „Haix Oprema“ imati za troškove zarada za 651 zaposlenog, pokriće građani Srbije, na osnovu odluke Ministarstva privrede da odobri Haix-u subvencije u iznosu od 2,6 miliona evra.

Subvencije su namenjene fabrici za proizvodnju obuće u Vranju, a u ugovoru koji je kompanija potpisala sa Ministarstvom privrede krajem avgusta ove godine, stoji da bi u fabrici do kraja 2025. godine trebalo da bude zaposleno najmanje 651 novih radnika na nedoređeno vreme, javlja portal Nova Ekonomija.

Haix se obavezao i da će uložiti najmanje 2,8 miliona evra u istom periodu, navodi ovaj portal, a sve ove obaveze kompaniji se računaju od dana kada je Razvojnoj agenciji Srbije predala prijavu, tačnije od decembra 2021. godine, kada nije imao ijednog zaposlenog.

„To znači da će u obavezu zapošljavanja i investiranja biti uračunato i sve ono što je kompanija uložila od decembra 2021. godine do danas“ – navodi se u tekstu.

Najmanje pet godina nakon završetka investicionog projekta kompanija ne sme da smanjuje ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme ispod 651, kao i da ne smanjuje vrednost materijalnih i nematerijalnih sredstava koje su dostignute investicijom.

Subvencije će kompaniji biti isplaćene u tri tranše. Ove, 2023. godine, država će uplatiti 1,2 miliona evra, a kompanija mora da ima 270 radnika na neodređeno. Druga tranša od 1,1 milion evra biće uplaćena 2025. godine sa obavezom zaposlenja 226 novih radnika, dok će treća tranša od oko 310.000 evra biti uplaćena 2026. godine sa obezom zaposlenja još 155 radnika.

Fabrika za proizvodnju obuće HAIX u Vranju otvorena je nekoliko meseci nakon odlaska Geoksa u julu 2021. godine, kada je bez posla ostalo oko 1.200 ljudi. Tada je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će novi investitori zaposliti deo radnika koji su ostali bez posla.

Geoksov pogon preuzela je ubrzo turska kompanija Teklas, koja proizvodi delove za automobile, takođe uz subvencije države, a početkom a početkom 2022. godine u Vranju su osvanuli i bilbordi sa oglasima za posao u Haiksu (Haix), o čemu smo tada na portalu Slobodna reč izvestili.

U martu 2022. godine fabriku Haix je obišao Vučić i tom prikiom rekao da je u Haiksu zaposleno 88 bivših radnika Geoksa, a da kompanija planira da zaposli još 650.

Nekoliko meseci kasnije, krajem avgusta 2022. godine, Radio televizija Srbije izvestila je da je „HAIX nakon 7 meseci poslovanja u Vranju premašio plan proizvodnje i zaposlio više radnika od planiranog broja“.

„U novoosnovanom pogonu radi gotovo 350 radnika, tu proizvode delove za 5 modela funkcionalne obuće – javio je tada RTS, a u prilogu se čulo i da je ova firma u fabriku u Vranju do sada uložila više od 2,5 miliona evra.

Pročitajte više:

HAIX definitivno dolazi u Vranje: Šta sve znamo o Vučićevom investitoru

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci