fbpx
15.9 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

„Parking servis“ želi da poveća cene, tražili dozvolu Gradskog veća

Odabrani članci

Dušan Pešić
Dušan Pešić
Novinar iz Vranja sa višegodišnjim iskustvom u lokalnim i nacionalnim medijima. Član redakcije "Slobodne reči" od juna 2023. godine.

VRANJE – Umesto dosadašnjih 45 dinara, na javnim zatvorenim parkiralištima će se po svakom započetom satu plaćati 60 dinara. U „ekstra zoni“, takozvanoj „ljubičastoj“, isti automobil moći će da zauzme mesto i do tri sata, ukoliko vlasnik želi da izdvoji 212 dinara. Pojedine usluge Javnog komunalnog preduzeća „Parking servis“ poskupeće i preko 30 odsto, a kazna za parkiranje biće 1.200 dinara, ukoliko lokalna vlast podrži aktuelni zahtev rukovodstva ovog preduzeća. U tom slučaju, cene parkiranja će u Vranju biti veće po prvi put nakon pet godina.

JKP „Parking servis“ Vranje poslalo je, 7. avgusta, zahtev Gradskom veću za poskupljenje pojedinih svojih usluga, odnosno za „korekciju cena“, piše u dokumentaciji dostupnoj na zvaničnom sajtu Grada. Kao razlozi za eventualno poskupljenje navodi se to da „postojeće cene usluga ne mogu pokriti realne troškove preduzeća“.

Član Gradskog veća (GV) za urbanizam, komunalnu delatnost i infrastrukturu, Miodrag Protić, do objavljivanja teksta nije se javio na poziv novinara Slobodne reči kako bi odgovorio na pitanje kada će, i hoće li uopšte, pomenuti zahtev o poskupljenju biti razmatran na sednici GV, a kada će se naći na dnevnom redu lokalne skupštine.

Povećanje cene goriva je, navodi se u dostupnoj dokumentaciji, uticalo da se povećaju troškovi „Pauk“ službe koja „ima potrebu za konstantnim trošenjem goriva“.

Troškovi građana će biti veći – ako GV i Skupština grada usvoje zahtev – i zato što „zatvorena parkirališta koriste struju za rad rampi, ali i za osvetljenje parkirališta“. Kao razlog potencijalnog poskupljenja navedeno je i „povećanje cene farbe koju koristimo za obeležavanje parkirališta, znakova, cene radne uniforme i cene štampanog materijala koji se svakodnevno koristi za rad“.

Cena robe koju koristi JKP „Parking servis“ povećana je i zbog „trenutne finansijske situacije u zemlji i svetu, i inflacije“, pa se i zbog toga može očekivati poskupljenje parking usluga u Vranju.

„Ovom korekcijom cena naših usluga ne povećavamo cene usluga za korišćenje otvorenih parkirališta, vršimo korekciju cena samo za drugi sat korišćenja parkirališta u ‘ekstra zoni’ i uvodimo treći sat zbog realnih potreba privatnih preduzetnika. Ostale cene za prvi sat u ‘ekstra zoni’, cene u ‘prvoj’ i ‘drugoj zoni’ – ostaju nepromenjene“ – piše u dokumentu koji je potpisao v. d. direktor JKP „Parking servis“, Dejan Manić.

Prema javno dostupnim informacijama sa sajta Grada, menjaju se cene u zatvorenim parkiralištima jer je, „analizom tržišta i sagledavanjem celokupne finansijske situacije“, utvrđeno da „postoji realna potreba za tim“.

„Povećanjem cena na zatvorenom parkiralištu opet ćemo biti u rangu najjeftinijih parkirališta. Korekcija cena usluge uklanjanja pogrešno parkiranih vozila ogleda se u tome da se prilagođavamo ostalim parkiralištima u Srbiji gde je cenovnik određen na osnovu težine vozila. Kod nas će za lakša vozila doći do pojeftinjenja usluga, a za teža vozila do poskupljenja. Cene za zakup garaža ostaju nepromenjene“ – saopštili su iz JKP „Parking servis“.

Poskupljuje „ekstra zona“, kazna, dnevna i mesečna karta

U „ljubičastoj zoni“, odnosno u „ekstra zoni“, do sada je vozilo moglo da bude parkirano samo sat vremena, dok će – usvoje li GV i Skupština zahtev JKP „Parking servis“ – moći da bude parkirano tri sata, uz doplatu: za drugi sat 72 dinara (stara cena 50 dinara), a za treći 100 dinara, dok je cena prvog sata 40 dinara sa PDV-om.

Poskupeće i parkiranje u garaži kod bivšeg Hotela „Vranje“ i kod zgrade „Tekija“, kao i zatvorena parkirališta u ulicama Dunavskoj i Heroja sa Košara (kod „Robne pijace“), sa 45 dinara na 60 dinara sa PDV-om, po svakom započetom satu.

Višesatna karta u „crvenoj zoni“, tj. „prvoj zoni“, više neće koštati 250 dinara, već 300 dinara sa PDV-om. Poskupeće i naknada za izgubljenu parking kartu – umesto dosadašnjih 500 dinara, plaćaće se 720 dinara sa PDV-om.

Za pravna lica mesečna karta 5.400 dinara

Biće povećane i cene mesečnih karata za opšta parkirališta, odnosno ulično parkiranje, za fizička i pravna lica. Za fizička lica u „crvenoj zoni“, umesto dosadašnjih 1.900 dinara, plaćaće se 2.040 dinara sa PDV-om.

Parkiranje za pravna lica u „crvenoj zoni“ više neće koštati 3.500 dinara, već 4.380 dinara sa PDV-om. Cena parkiranja za pravna lica u „žutoj zoni“ će sa 3.000 dinara „skočiti“ na 3.600 dinara sa PDV-om.

Pravna lica za parkiranje u „crvenoj zoni“ i „žutoj zoni“ više neće izdvajati 4.500 dinara, već 5.400 dinara sa PDV-om na mesečnom nivou.

Poskupeće i parking za fizička lica na zatvorenim parkiralištima, konkretno u garaži kod nekadašnjeg Hotela „Vranje“, sa 2.500 na 3.500 dinara sa PDV-om. Na istom će mestu parking za pravna lica koštati 5.400 dinara, umesto dosadašnjih 4.500 dinara sa PDV-om.

Povećana je i cena zakupa fiksnog mesta u „crvenoj zoni“ za pravna lica, sa 6.000 dinara na 7.200 dinara sa PDV-om, kao i zakup fiksnog mesta u „žutoj zoni“ – 3.600 dinara umesto pređašnjih 3.000 dinara sa PDV-om.

Cena doplatne parking karta (u trajanju od 24 časa za parkiranje na opštim parkiralištima kojom se naplaćuje korisnicima parking servisa koji koriste uslugu parkiranja bez satne ili dnevne karte – za plaćanje u roku od osam dana povoljnost 50 odsto) povećana je – sa 1.000 dinara na 1.200 dinara sa PDV-om.

Poskupeće i godišnja parking karta na opštim parkiralištima, odnosno karta za ulično parkiranje. Cena parkinga za fizička lica u „crvenoj zoni“ je sa 19.000 povećana na 20.400 dinara sa PDV-om. Parkiranje u „crvenoj zoni“ za pravna lica je sa 35.000 dinara poskupelo na 42.000 dinara sa PDV-om. Za pravna lica u „žutoj zoni“ – sa 30.000 na 36.000 dinara. Za fizička lica u „crvenoj zoni“ i „žutoj zoni“ – sa 25.000 dinara na 32.000 dinara sa PDV-om. Za pravna lica u „crvenoj zoni“ i „žutoj zoni“ – sa 45.000 dinara na 54.000 dinara sa PDV-om.

Uklanjanje vozila iz saobraćajnih udesa u gradu, kao i uklanjanje napuštenih putničkih vozila po nalogu Komunalne inspekcije i Komunalne milicije, neće vas više koštati 6.500 dinara, nego 7.200 dinara sa PDV-om.

Kompletan spisak usluga i poskupljenja, i uporedni tabelarni prikaz starih i novih cena, možete videti na ovom linku.

Čitajte više:

Neuobičajen izbor – Novi zaštitnik građana u Vranju istaknuti član SNS-a

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci