fbpx
23.2 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

[Pištaljka] Sud primio 300.000 dinara donacije od izvršitelja

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

Tekst je izvorno objavljen na portalu Pištaljka 14.09.2020. godine pod nazivom Sukob interesa u niškom sudu: Primili donaciju od javnog izvršitelja koga treba da kontrolišu. Originalni tekst možete pogledati ovde >>>

Osnovni sud u Nišu, koji odlučuje u postupcima izvršenja, primio je donaciju vrednu oko 300.000 dinara od javnog izvršitelja Miljana Trajkovića. Izvršitelj Trajković, koji je u poslednjih pet godina imao čistu dobit od preko 260 miliona dinara, donaciju sudu dao je preko jednog sindikata početkom 2018. godine kada je predsednik niškog Osnovnog suda bio Goran Spasić.

Za Spasića je po prijavi uzbunjivača Miroslava Pavičića utvrđeno da je odgovoran za niz nepravilnosti, ali on nije snosio posledice već je napredovao na funkciju sudije Višeg suda u Nišu. Jedini koji je pretrpeo štetu je uzbunjivač Miroslav Pavičić koji je otkrio i nadležnima prijavio nepravilnosti u radu sudije Spasića.

Do objavljivanja ovog teksta nismo od Spasića dobili objašnjenje zašto je dozvolio da se u zgradu suda unesu nameštaj i računarska oprema plaćeni sa računa javnog izvršitelja Trajkovića. Osnovni sud u Nišu inače ima nadležnost i nad kontrolom postupaka javnog izvršitelja Trajkovića, koji je po pisanju niških Narodnih novina pre četiri godine popisao imovinu tog suda. Trajković je tako pokušao da naplati dug koji država napravila prema čoveku oslobođenom optužbe u krivičnom postupku i troškove njegovog advokata.

Sadašnji predsednik Osnovnog suda u Nišu Saša Dujaković za Pištaljku je objasnio da je sporna donacija završila u kancelariji broj 52 koju koristi sudija Milena Simović. Sudija Simović je bivša vanbračna supruga javnog izvršitelja Trajkovića.

U odgovoru na pitanje Pištaljke zbog čega je Osnovni sud u Nišu prihvatio donaciju od javnog izvršitelja, kada je to očigledan sukob interesa, predsednik suda Saša Dujaković je naveo da je u konkretnom slučaju reč o moralnom pitanju i da on „lično nikad ne bi boravio u toj kancelariji u navedenim okolnostima”.

Predsednik suda Dujaković za Pištaljku kaže da ne postoji pisani nalog niti ugovor po kom bi roba koja je predmet donacije bila raspoređena u Osnovni sud u Nišu. Takođe, nameštaj koji se fizički nalazi u sudu nije evidentiran u popisnim listama suda.

Iz Osnovnog suda u Nišu Pištaljka je dobila ugovor o donaciji robe, koji međutim nije sklopljen između suda i izvršitelja, već između javnog izvršitelja i Sindikata organizacija pravosudnih organa (SOPOS). Sindikat nijednog trenutka donacijom nije raspolagao, već je ona ugovorom opredeljena i fizički postavljena u zgradu suda.

„Ugovorne strane saglasne su da se primljena donacija koristi u Osnovnom sudu u Nišu, radi poboljšanja radno-pravnog položaja zaposlenih u sudu“ – navodi se u ugovoru o donaciji koji su potpisali predstavnik sindikata Bratislav Milenković i javni izvršitelj Trajković.

Računari, dva kancelarijska stola, dve fotelje, kancelarijski ormar sa ogledalom, komoda, fiokari, klub-sto, dve foteljice, čiviluk i druge stvari vredne ukupno oko 300.000 dinara nalaze se u kancelariji koju koristi bivša vanbračna supruga donatora. Apsurd je da sudija Milena Simović uopšte nije član sindikata SOPOS.

„Dakle zaključak je da predmet donacije ne predstavlja osnovna sredstva Osnovnog suda u Nišu, već je sindikat SOPOS opremio navedenu kancelariju“ – piše u odgovoru predsednika suda Dujakovića.

Takođe je napomenuo da sindikat može u bilo kom trenutku da raspolaže ovim sredstvima. Odmah posle novinarskog upita Pištaljke, sudija Dujaković pokrenuo je proveru i zatražio izjašnjenje od SOPOS-a i od sudije Milene Simović.

Sudija Simović je u svom izjašnjenju navela da u vreme donacije 2018. godine nije bila ni u profesionalnoj ni u privatnoj vezi sa javnim izvršiteljem Miljanom Trajkovićem, jer je vanbračna zajednica sa njim prekinuta tri godine ranije. U svom dopisu predsedniku suda, sudija Simović navela je da joj nije poznato po čijem nalogu su donirana sredstva završila baš u kancelariji koju ona koristi.

Javni izvršitelj Miljan Trajković, kao i njegova bivša supruga, ne smatra da je prekršio zakon kada je sudiji renovirao kancelariju u zgradi suda. Iako bi ovakva zloupotreba donacije kojom je finansirano renoviranje kancelarije njegove bivše žene mogla potpasti i pod zloupotrebu službenog položaja, Trajković je za Pištaljku rekao da je cilj donacije bio unapređenje rada primaoca donacije.

„Aktivnost u vidu donacije upućene SOPOS-u ne smatram sukobom interesa, a za istu nisam tražio, niti sam dobio protivuslugu. Pritom, godišnje izdvajam značajna sredstva za donacije i nikada nisam od primaoca iste tražio niti dobio protivuslugu“ – napisao je Trajković u odgovoru Pištaljci.

Trajković je ubedljivo najuspešniji javni izvršitelj na području Niša i jedan od pet najbogatijih u zemlji.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci