fbpx
6.2 C
Vranje
nedelja, 04.21.2024

Plivanje za časni krst ove godine kod Železničke, Pahomije ne skriva oduševljenje

Odabrani članci

Kod Civrića
Kod Civrića
Natao kao blog 2012. godine, postao je popularna platfoma kritike mentaliteta metodom vranjskog duha.

Kako redakcija Kod Civrića nezvanično saznaje iz krugova bliskih gradskom rukovodstvu i Eparhiji Vranjskoj, plivanje za časni krst će ponovo, po prvi put posle nekoliko godina, ipak biti organizovano na teritoriji grada Vranja.

Ljubitelji plivanja u hladnoj vodi i trke za časni krst, na ovoj za njih lepoj informaciji, mogu da zahvale povoljnim vremenskim uslovima, odnosno činjenici da je kiša padala taman toliko da popuni sva korita reka, kao i sve gradske kratere i rupe vodom, te da će, imajući to u vidu, grad Vranje u saradnji sa Eparhijom Vranjskom organizovati čuvenu „bogojavljensku“ trku nakon nekoliko godina bez iste.

Naime, kako grad Vranje već poduže vreme ne uspeva da razreši problem takozvanog Okeana kod Železničku, odnosno velikog jezera koje se posle svake veće kiše napravi ispred ulaza u Železničku stanicu Vranje, na putu prema Ćukovcu, čelnici su rešili da konačno daju odgovarajuću svrhu navedenom prostoru. Zbog toga će ove godine na ovom mestu biti organizovano plivanje za časni krst, na Bogojavljenje, 19. januara.

„Episkop vranjski Pahomije sa oduševljenjem je prihvatio ideju da se ovo plivanje organizuje posle nekoliko sušnih godina, i to baš na ovom mestu gde će brojni nabildovani i gologuzi mladići iz Vranja, ali i okoline zbog blizine stanice, moći da učestvuju u tradicionalnoj trci za bogojavljenski krst“ – kaže izvor redakcije.

Ova manifestacija biće uvrštena u kalendar gradskih manifestacija, ali i kalendar Eparhije Vranjske, te se očekuje da u narednim godinama postane tradicionalana, a posebno imajući u vidu činjenicu da grad ne ume da razreši predmetni problem sa zajezeravanjem pomenute površine.

Čitava manifestacija biće organizovana u ranim jutarnjim časovima, posle čega će uslediti „trpeza ljubavi“ u eparhijskom domu, na koju će biti pozvani svi učesnici trke za časni krst. Sa druge strane, grad je razradio plan za veći broj lokacija na kojima će moći da se održava trka ubuduće, te je u planu da se narednih godina trka organizuje i na parkingu kod novog tržnog centra, ispred marketa „Linda“, koji će naravno biti sponzor, ali i na drugim lokacijama širom grada.

- Reklame -

More articles

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklame -

Najčitaiji članci