fbpx
20.7 C
Vranje
četvrtak, 18.07.2024

Poskupela pretplata za RTS, uz račun za struju dodatni trošak od 350 dinara

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Mesečna taksa za Radio-televiziju Srbije (RTS) i Radio-televiziju Vojvodine (RTV) koštaće 349 dinara, umesto sadašnjih 299 dinara, predviđeno je predlogom izmena zakona koji je usvojila Vlada Srbije, javlja danas N1.

Poskupljenje pretplate za RTS i RTV od 50 dinara predviđeno je Predlogom zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji je usvojila Vlada Srbije 4. jula.

Kako je obrazloženo, imajući u vidu „porast svih troškova poslovanja javnih medijskih servisa izazvanih makroekonomskim kretanjima i globalnoj ekonomskoj situaciji, činjenici da postojeća taksa koju građani plaćaju 299 dinara mesečno, kao i da je visina takse na nivou od 2020. godine, predlaže se da se visina poveća na 349 dinara mesečno, što je nominalno uvećanje od 50 dinara mesečno“.

Sredstva po osnovu takse za javni medijski servis i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utvrđuju se, kako je navedeno, „u funkciji obezbeđenja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika“.

Taksa bi se naplaćivala preko računa za utrošenu električnu energiju, kao i do sada.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci