fbpx
21.1 C
Vranje
subota, 18.05.2024

Poznat program Svetosavske nedelje

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Svetosavska nedelja, 34. po redu, po tradiciji će biti održana od 21. do 27. januara. Kao i svih prethodnih, i ove godine okosnicu programa činiće nastupi učenika osnovnih i srednjih škola i kulturno-obrazovnih ustanova, saopštila je Služba za odnose sa javnošću Grada Vranja.

Manifestaciju će, u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja, 21. januara, u 19 sati, otvoriti predsednik Privremenog organa grada Vranja, Slobodan Milenković. Nastupiće i hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac’“, dok će vladika Pahomije održati prigodnu besedu. Nakon ceremonije otvaranja, u istom prostoru, biće otvorena izložba „Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski“, u organizaciji Eparhije vranjske i Istorijskog arhiva „31. januar“.

„Svetovi u književnom delu Sunčice Denić“ naziv je književnog programa koji će biti održan drugog dana manifestacije, 22. januara, od 19 sati, u Pozorištu „Bora Stanković“ (PBS). Osim ove književnice, u programu će učestvovati Aleksandar Laković i Živojin Rakočević.

U utorak, 23. januara, od 19 sati, u velikoj sali PBS, koncert će održati vranjska grupa „Izvor“. Gost na koncertu biće vokalni solista Branimir Stošić Kace, a ulaz za sve zainteresovane je besplatan.

Interaktivni književni susreti književnica za decu, Gordane Maletić i Vesne Aleksić, sa učenicima osnovnih škola i predškolcima biće održani 23. i 24. januara.

U okviru manifestacije, 24. januara, od 19 sati, takođe u PBS, biće prikazan film „Čudotvorac Tumanski“, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

Dan kasnije, rezervisan je za program pod nazivom „Učenici Svetom Savi u čast“. Tom prilikom biće pomovisan časopis učenika osnovnih škola „Srećni dani“, i dodeljene nagrade najboljim recitatorima i učenicima koji su na literarnom i likovnom konkursu bili najbolji. Prigodan program izvešće učenici OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Vranja. Početak je zakazan za 19 sati, u vranjskom teatru, dok će sat ranije, u Galeriji Narodnog univerziteta, biti otvorena izložba likovnih radova osnovaca i srednjoškolaca.

U petak, 26. januara, u velikoj sali PBS, od 19 sati, biće održana Svetosavska akademija na kojoj će zaslužnim kolektivima i pojedincima biti uručene nagrade „Sveti Sava“ za 2023. godinu.

Na sam dan Svetog Save, 27. januara, u Sabornoj crkvi Svete Trojice, biće održana sveta liturgija i rezanje slavskih kolača odbora manifestacije i škola. Tokom dana biće organizovana proslava Savindana u školama a, u večernjim satima, i tradicionalni Svetosavski bal prosvetnih radnika.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci