fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Predstavljen model zakona o istopolnom partnerstvu

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Organizacija LABRIS objavila je model zakona o građanskom partnerstvu koji reguliše istopolna partnerstva u Srbiji i predviđa da se građansko partnerstvo može sklopiti pred matičarem. Prava istopolnih parova koja obuhvata ovaj model zakona tiču se prava na izdržavanje, imovinske odnose, nasleđivanje, potom prava na naknadu štete, na poresko oslobođenje i druge olakšice.

Tiču se i prava u slučaju bolesti, kao i prava iz penzijskog, zdravstvenog i socijalnog osiguranja, navodi se u saopštenju. Osim registrovanog, ovim modelom zakona se uređuje i neregistrovano partnerstvo. Kako se objašnjava, ono predstavlja trajniju zajednicu porodičnog života dva lica istog pola i važi pod uslovima koji važe i za registraciju građanskog partnerstva. Model zakona reguliše i registar, koji predstavlja jedinstvenu evidenciju o registrovanim partnerstvima. Ustanovljava ga Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a vodi ga matičar jedinice lokalne samouprave.

Uređeno je i pravo na međusobno izdržavanje, a imovina može da bude zajednička i posebna. Partner ima pravo nasleđivanja pod istim uslovima kao bračni drug, na osnovu primene zakona kojim se uređuje nasleđivanje, kao i drugih posebnih zakona kojima se uređuje nasleđivanje, poput nasleđivanja penzije, navodi Labris. U novom modelu zakona dodato je i to da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu ima 30 dana roka od stupanja na snagu zakona da uspostavi registar istopolnih partnerstava, ističe se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

IZVORFoNet
- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci