fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Preko 70 odsto građana Srbije želi više da reciklira

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Kako prenosi Energetski portal, ukupno 87 odsto ispitanika u Srbiji smatra da je nakon epidemije virusa COVID-19 više nego ikad bitno brinuti o našoj planeti, dok je 74 odsto reklo da želi da učini više po pitanju reciklaže. Istraživanje je uradila agencija za ispitivanje javnog mnjenja LUCID, u saradnji sa inicijativom Svaka limenka se računa, čiji je cilj podizanje svesti o prednostima reciklaže limenki za piće.

Prema ovom istraživanju, tek 27 odsto ispitanika iz Srbije bi prednost dalo temama životne sredine u odnosu na pitanja ekonomije, što se značajno razlikuje u odnosu na odgovore u zemljama poput Španije (60 odsto), Velike Britanije (57 odsto) i Rumunije (56 odsto).

„Pitanja privrede i ekonomskog rasta i dalje su prioritet u Srbiji, ali ohrabruje činjenica da blizu tri četvrtine stanovnika želi da se više angažuje na temu reciklaže“ – izjavio je Nemanja Komatović iz inicijative Svaka limenka se računa.

Dodaje da je istraživanje pokazalo da je svest o značaju reciklaže na visokom nivou i da bi uz zajedničke napore i poboljšanje infrastrukturem stopa reciklaže u Srbiji mogla značajno da poraste. Pomenuta inicijativa od 2009. godine  radi na podizanju svesti o značaju reciklaže limenki za piće sa vizijom da se dostigne stopa reciklaže i do 100 odsto svih upotrebljenih limenki u Evropi.

U 2017. godini stopa reciklaže limenki za piće iznosila je 74,5 odsto, ali ova anketa je pokazala da 90 odsto ispitanika veruje da bi njihova zemlja trebalo da reciklira više, dok 4 od 10 želi da 100 odsto upotrebljenih limenki za piće bude reciklirano.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 13.793 ispitanika starijih od 16 godina, usklađenih po uzrastu i polu u 14 zemalja u kojima Svaka limenka se računa ima lokalnu inicijativu (Belgija, Srbija, Austrija, Mađarska, Grčka, Rumunija, Poljska, Češka, Irska, Holandija, Velika Britanija, Španija, Italija, Francuska) u periodu od 5. avgusta do 14. septembra 2020. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci