fbpx
6.2 C
Vranje
sreda, 17.04.2024

Pretili smrću porodici novinara, Tužilaštvo odbacilo prijavu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BUJANOVAC / VRANJE – Dugogodišnji novinar iz Bujanovca Jeton Ismaili, koji je urednik informativnog portala Folonline.com uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministarki pravde Maji Popović, stranim diplomatskim predstavništvima u Srbiji i domaćim i međunarodnim organizacijama za zaštitu novinara zato što je, kako navodi „Osnovno tužilaštvo u Vranju donelo sramnu odluku o odbijanju krivične prijave protiv dvojice osumnjićenih povodom pretnji mojoj porodici u avgustu 2020. godine, zbog izveštavanja portala koji uređujem oko situacije sa pandemijom uzrokovanom Covidom-19„, prenosi Jugpress.

Ismaili navodi da je „u obrazloženju ove odluke jasno da je zamenik tužioca izbegao činjenice koje su očigledne i samo na osnovu lažnih izjava osumnjičenih doneo ovu skandaloznu odluku“ kao i da „nikada nije uzeo u obzir upad osumnjičenih u njegovu kuću pretnje koje su upućivane njegovoj supruzi, priznavši samo laži osumnjičenih da su oni navodno bili samo u blizini njegove kuće“.

„Čak i da je to tačno, zamenik tužioca nije se upitao, šta su osumnjičeni tražili u blizini moje kuće?“ – podvlači Ismaili, prenosi Jugpress.

On smatra da je „ova odluka tužioca sumnjiva jer iza nje sigurno stoji određena pozadina koja podrazumeva da postoje i druge implikacije u cilju sprečavanja vršenja profesionalnih zadataka u informisanju javnosti“ i dodaje da ga „na ovakav zaključak uverava i činjenica da ga zamenik tužioca nije blagovremeno obavestio o Odluci, kako je to zakonom predviđeno, već je to učinio sa zakašnjenjem od godinu dana, tek nakon zahteva za pružanje informacije o predmetu“.

„Ovaj akt predstavlja tešku zakonsku povredu i za tako nešto ova osoba (zam/tužioca) zaslužuje da bude kažnjena“, navodi Ismaili u otvorneom pismu u kojem poziva sve državne instance, predsednika Republike, premijera zemlje, Ministarstvo pravde, Visoki savet tužilaca i dr. da se pozabave mojim slučajem“.

„Nadam se da moja nacionalnost neće uticati na to da počinioci budu kažnjeni“, navodi Ismaili koji „sa posebnim akcentom poziva kolege iz organizacija za zaštitu prava novinara u zemlji i inostranstvu da osude ovaj čin i da zajednički pokrenemo novi postupak protiv osumnjičenih, uključijući i mere protiv zamenika tužioca u ovom predmetu ali i drugih elemenata umešaniih u ovom procesu“.

Pozivam strane diplomatske misije da se svojim autoritetom angažuju na rasvetljavanju ovog slučaja, da se stave u moju odbranu, ali i svih ostalih kolega u Srbiji koji se suočavaju sa sramnim i skandaloznim odlukama Tužilaštva i sudova. Takođe tražim da Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za tehnološki kriminal, što pre otkrije tri slučaja pretnji koje sam prijavio policiji prošle godine, a vezane sa istim gorepomenutim slučajem, i da protiv osumnjičenih podnese krivične prijave“ – navodi Ismaili u otvorenom pismu.

On „obaveštava širu javnost da će s ovim slučajem ići do kraja, sve dok počinioci ne dobiju zasluženu kaznu“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci