fbpx
1.6 C
Vranje
subota, 20.04.2024

Prosečna starost u Srbiji 44 godine

Odabrani članci

Jovana Mladenović
Jovana Mladenović
Saradnica portala, studentkinja novinarstva

BEOGRAD – Prosečna starost stanovništva u Srbiji prema najnovijim rezultatima Popisa stanovništva objavljenim danas od strane Republičkog zavoda za statistiku, iznosi  43,8 godina. Zanimljivo je da su žene u proseku starije od muškaraca oko tri godine, pri čemu je prosečna starost žena 45,2 godine, dok je prosečna starost muškaraca 42,4 godine.

U poređenju sa Popisom stanovništva iz 2011.godine, primećuje se porast prosečne starosti za oko jednu i po godinu. Ovaj trend ukazuje na proces starenja stanovništva, koji može imati značajne demografske i sociološke posledice u budućnosti.

Analizirajući podatke po opštinama, primećuje se da najveća prosečna starost stanovništva beleži u istočnom i južnom delu Srbije. Više od polovine stanovnika u opštinama Kučevo, Žagubica, Negotin, Rekovac, Svrljig, Babušnica i Crna Trava ima više od 50 godina.

Dok sa druge strane, „najmlađe“ opštine su locirane u Vojvodini, Beogradu, Raškom okrugu i na jugu Srbije. To su opštine Žabalj, Novi Sad, beogradske opštine Palilula, Zvezdara i Surčin, kao i Sjenica, Tutin, Novi Pazar, Bujanovac i Preševo. U navedenim opštinama, prosečna starost stanovništva manja je od 40 godina.

Promene u starosnoj strukturi mogu uticati na različite aspekte društva, uključujući i ekonomiju, zdravstvo i socijalnu politiku. Starenje celokupnog društva zahteva adekvatne prilagodbe i strategije kako bi se osigurala dobrobit i podrška starijim generacijama, kao i održiv razvoj u celini.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci