fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

PSG razmatra izlazak na izbore, GO u Vranju izričito protiv

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Danas je u popodne većina nacionalnih medija objavila vest o odluci opozicionog Pokreta slobodnih građana (PSG) o izlasku na predstojeće parlamentarne izbore. Kako saznajemo, sastanak predsedništva sa poverenicima odbora završen je večeras, a zvanične odluke još uvek nema. Gradski odbor PSG-a u Vranju je „jednoglasno protiv ovakve odluke“.

Prošle godine je više opozicionih koalicija, pokreta i stranaka proglasilo bojkot parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u izbornoj 2020. godini, koji su, pre uvođenja vanrednog stanja bili planirani za 26. april. PSG je zvanično proglasio bojkot izbora 20. januara ove godine i do sada je ta odluka bila nepoljuljana. Kako je predsednik Aleksandar Vučić najavio kada vanredno stanje bude ukinuto, biće nastavljene izborne radnje.

Predsednik PSG-a Sergej Trifunović je pre nekoliko sati na svom Twitter nalogu negirao navode medija da ova stranka prekida bojkot i izlazi na izbore te da se o tome razmatra. On je takođe u izjavi za Nova.rs rekao da odluka tek treba da bude potvrđena u četvrtak na sednici Predsedništva.

Član Gradskog odbora Pokreta slobodnih građana u Vranju, Dragoljub Stevanović, potvrdio je za portal Slobodna reč da je danas održan „sastanak nekih odbora u Beogradu“ kao i da će se odluka o tome doneti u četvrtak, 7. maja.

Članovi Pokreta iz Vranja su jednoglasno protiv učešća na parlamentarnim izborima jer nema ikakvog smisla učestvovati. To smo saopštili i Predsedništvu Pokreta. – objašnjava Stevanović i dodaje da Zbog vanrednog stanja članovi vranjskog Odbora nisu bili u mogućnosti da fizički prisustvuju konsultacijama u Beogradu.

Inače, pola godine pre zvaničnog proglašenja bojkota je predsednik PSG-a Sergej Trifunović u otvorenom pismu pozvao predsednika odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera da organizuje dijalog predstavnika vlasti i opozicije iz Srbije, uz učešće civilnog društva i novinarskih udruženja, kako bi se došlo do dogovora o uslovima za fer izbore.

Poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik su nakon tri runde dijaloga vlasti i opozicije u decembru 2019. godine konstantovali da u tom trenutku nije bilo uslova za fer i poštene izbore, ali da je potrebno vreme da se implementiraju dogovorene mere, posle kojih se izbori mogu održati u redovnom roku. Tokom tog dijaloga je dogovoren izbor pet novih članova REM-a, donošenje novih propisa za javne medijske servise, osnivanje nadzornog odbora u Narodnoj skupštini, regulacija biračkog spiska i izborne administracije, kao i ograničavanje upotrebe javnih sredstava u promotivne svrhe tzv. funkcionersku kampanju. Po mišljenu predstavnika civilnog društva i dela opozicije, deo dogovora i dalje nije sproveden, dok su neke promene samo kozmetičke.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci