fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

QR kodovi, punktovi, zone, e-vakcina: Šta nas čeka tokom vakcinacije

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – U Srbiji je pokrenut novi sistem e-vakcina koji će pratiti tok od dolaska svake bočice vakcine, njenog skladištenja do njene upotrebe, ali i koji će čuvati podatke o svakom građaninu koji se vakcinisao kako ne bi bilo zloupotrebe, izjavio je danas direktor Kancelarije za IT i javnu upravu Mihailo Jovanović.

Građani interesovanje za vakcinaciju mogu iskazati putem poratala e-Uprava ili preko kontakt centra, a potom će na osnovu prioriteta koji je odredio Batut, biti pozivani za vakcinaciju. Najpre stariji od 75 godina, potom građani uzrasta od 65 do 74 godine, nakon toga ostale prioritetne kategorije, poput zaposlenih u MUP-u, Vojsci Srbije, medijima, prosveti, javnoj upravi itd.

Oni koji su se prijavili elektronski će putem mejla i SMS-a dobiti informaciju kada i gde da dođu na vakcinaciju. Kada je u pitanju masovna vakcinacija po većim gradovima, punktovi u halama će biti raspoređeni po zonama od trenutka ulaska, do izlaska.

Najpre se meri temperatura, zatim se popunjava formular o saglasnosti da se vakcinišu, nakon toga razgovaraju sa lekarom, vakcinišu se i na kraju 15 minuta ostaju na posmatranje lekara.

Pokrenut je i sistem za praćenje imunizacije, koji podrazumeva da se svaki građanin evidentira kada je primio vakcinu, kada je vreme da primi drugu dozu i kojom vakcinom, kako bi na kraju dobio potvrdu o vakcinaciji. Potvrda se dobija i na mejl, a ukoliko neko izgubi potvrdu o vakcinaciji, moguće je da je traži ponovo od e-uprave.

Ta potvrda će sadržati autentični QR (kju-ar) kod, kako bi se sprečila bilo kakva zloupotreba izdavanja „lažnih potvrda“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci