fbpx
15.8 C
Vranje
nedelja, 19.05.2024

„Rano otkriven kancer je izlečiva bolest“: U Vranju održana kampanja „Daj pedalu raku“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Kampanja „Daj pedalu raku“ u Vranju je danas obeležena vožnjom bicikala u Gradskom parku, čime je data podrška ženama obolelim od raka dojke, a ova akcija ujedno je i podsetnik na zdrave navike koje bi svi trebalo da razvijemo – od upražnjavanja redovne fizičke aktivnosti i zdrave ishrane, do razvijanja svesti o redovnim preventivnim pregledima i samopregledima dojke kod žena, kao i kod šire društvene zajednice.

„Daj pedalu raku“ u Vranju je organizovao „Milica – ženski centar“ – uz podršku lokalne samouprave, Društva onkoloških pacijenata i Zdravstvenog centra – povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke.

Slađana Jovanović iz Društva onkoloških pacijenata u Vranju rekla je da je misija ovog udruženja „zajedno za život“ i da njeni članovi „najbolje znaju koliko podrška znači i kako je to voziti se kroz izlečenje i bitku sa karcinomom“.

„Aktivnost ‘Daj pedalu raku’ i vožnja bicikala simbolično predstavlja izdržljivost i zajedništvo, i zato imamo dve poruke, odnosno dva važna zadatka. Prvi je da ukažemo na značaj preventivnih pregleda, jer je uspešnost izlečenja velika ako se karcinom otkrije na vreme. A drugi zadatak je da pružimo podršku svima koji se nalaze u procesu lečenja. Neka ova vožnja bude podstrek svima nama da nastavimo zajedno, da damo pedalu raku, i neka to bude vera svim obolelima da ih čeka bolje sutra“ – rekla je Jovanović.

Član Gradskog veća za zdravstvo, dr Nikola Popović, istakao je – kao pedijatar koji dugi niz godina radi na Dečjem odeljenju – da „i među decom ima veliki broj onkoloških bolesnika, nažalost“.

„Kada je u pitanju kancer, preventiva je najbitniji faktor. Ukoliko se iznenada pojave bilo koji simptomi – kao što su krvarenja iz gastrointestinalnog i digestivnog trakta, iskašljavanje krvi i drugi akutni simptomi, kao i simptomi koji dugo traju – poput dugog, suvog i nadražajnog kašlja, ili ukoliko se pojave neke promene na dojci, u smislu otvrdlina, potrebno je da se odmah javite lekaru. Rano otkriven kancer je izlečiva bolest“ – rekao je dr Popović.

Foto: Dušan Pešić / Slobodna reč

I savetnik gradonačelnika Vranja, dr Miroljub Stanković, apostrofirao je prevenciju kao najvažniji faktor u procesu izlečenja raka.

„Preventiva je majka medicine. Rano otkrivanje raka, kao i mnogih bolesti, od presudnog je značaja. Mi, doktori, pogotovo u hirurgiji, nikad se nismo predavali kad je kancer u pitanju. Nikad se ne treba predavati, sve je u glavi. Profesori su nam govorili da čir nije bolest želuca, nego bolest mozga. Isto je i sa kancerom. Kancer ćete pobediti ako imate pozitivne misli i emocije, volju za životom i veru da ćete pobediti bolest“ – rekao je dr Stanković.

Početak biciklističke vožnje usledio je nakon razvijanja zastave manifestacije.

Ove godine se „pedala raku“ daje u 30 gradova Srbije i regiona – Beogradu, Vrnjačkoj Banji, Nišu, Novom Sadu, Vranju, Užicu, Kraljevu, Kruševcu, Čačku, Kragujevcu, Topoli, Novom Pazaru, Jošaničkoj Banji, Stopanji, Trsteniku, Majdanpeku, Subotici, Aranđelovcu, Leskovcu, Jagodini, Gornjem Milanovcu, Velikom Gradištu, Arilju, Svrljigu, Šapcu, Pančevu, Lapovu, Sremskoj Kamenici, kao i u gradovima Hrvatske i Slovenije.

Akcija „Daj pedalu raku“ širom Srbije je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, zdravstvenih ustanova, lokalnih samouprava, udruženja i sportskih klubova.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci