fbpx
32.2 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

RSE: Privatne laboratorije još uvek bez dozvole za PCR testove

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Prema pisanju portala Radio Slobodna Evropa, nijedna privatna laboratorija u Srbiji još uvek nije dobila odobrenje za PCR testiranje na COVID-19, potvrđeno je redakciji u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije. Kako se navodi u tekstu, Ministarstvo zdravlja se ne izjašnjava dokle se stiglo u vezi sa zahtevima privatnih laboratorija da im se omogući PCR testiranje, a u Asocijaciji kažu da takođe nemaju informacije o tome.

Laboratorijama jeste dostavljen set kriterijuma koje moraju da ispunjavaju da bi dobili potvrđujuće rešenje za PCR testiranja. Da li ispunjavaju uslove može da potvrdi samo Zdravstvena inspekcija kada izađe na teren, odnosno u vanredni nadzor, što se, prema našim saznanjima, nije desilo“ – navodi se u odgovoru Asocijacije.

Dodaju da nemaju precizan uvid u podatke kada je koja laboratorija podnela zahtev Ministarstvu niti koliko je laboratorija ukupno podnelo zahtev, ali su naveli da „znaju da su četiri laboratorije sigurno podnele ovaj zahtev“.

Ministarstvo zdravlja, koje je nadležno za izdavanje odobrenja privatnim laboratorijama nakon što se procene njihovi kapaciteti u pogledu opreme, prostora i kadra, nije odgovorilo na upit RSE da li je doneta oduka.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci