fbpx
27 C
Vranje
utorak, 25.06.2024

Zuje tužbe – Insajder pokreće postupak protiv televizije iz Vranja

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Advokatski tim redakcije Insajder najavio je podnošenje tužbe protiv portala Prismotra ali i nekoliko medija koji su prenosili njihove tekstove, među kojima je i televizija iz Vranja. Na pitanje zbog čega je dozvolio prenošenje laži, vlasnik pomenute televizije Zoran Veličković odgovara „da mu se učinilo interesantnim„. Portal Slobodna reč već je ranije pisao o doprinosu televizije iz Vranja u borbi protiv „državnih neprijatelja“.

Kako se navodi, tekstovi su puni laži i neproverenih informacija, ne ispunjavaju osnovne profesionalne norme, što nije bilo prepreka lokalnim medijima koji se finansiraju iz budžeta građana da ih prenesu. Iz Insajdera podsećaju da ovaj portal od svoje registracije u decembru prošle godine služi za medijski linč pojedinaca i organizacija koji na bilo koji način iznose kritike na račun vlasti, a na meti su se našli aktivisti nevladinih organizacija i novinari. Juče se na meti sajta Prismotra našla novinarka Brankica Stanković.

„Objavljen je tekst o autorki Insajdera pun laži, sa očiglednim ciljem pokušaja diskreditacije kako autorke, tako i cele redakcije“ – stoji u saopštenju.

Insajder naglašava da njihove tekstove, „kao po komandi“ prenose lokalni mediji, a matricu medijskog linča odnosno plasiranja i širenja lažnih informacija o pojedincu ili grupama kojima se tako crta meta na čelu, redakcija je obradila u serijalu Tačka u junu ove godine. Najnoviji „napad“ je na novinarku Brankicu Stanković i pokušaj diskreditacije autorke i cele redakcije:

„Idu toliko daleko da zloupotrebljavaju čak i činjenicu da je Brankici Stanković, zbog procene nadležnih državnih službi da joj je ugrožena bezbednost, 2009. godine određeno 24-časovno policijsko obezbeđenje“ – kažu iz Insajdera.

Za lažne vesti i „crtanje mete“ 6.5 miliona dinara

Slučaj sa objavljivanjem uvredljivog teksta u kom se navodi da je Brankica Stanković „mafijaš“, „reketaš“ te da joj „nije stalo do istine i objektivnosti“ kao i da je „u najmanju ruku saučesnik zapadnih sila u uništavanju Srbije“, nije usamljen takav tekst na pomenutom portalu.

Pre dva meseca portal Slobodna reč ukazao je na pojavu prenošenja opskurnih tekstova sa Prismotre u lokalnim medijima. U tom periodu objavljivano je nekoliko izveštaja u kojima se stanje demokratije i slobode medija u Srbiji loše kotiraju, što je izazvalo sinhronizovane napade na organizacije civilnog društva koje se ovim problemima bave. 

Pročitajte više: Doprinos televizije iz Vranja u borbi protiv „državnih neprijatelja“

Tako, kada „ispliva“ neki događaj, informacija ili saopštenje o lošem stanju demokratije u Srbiji potkrepljeno dokazima koji možda ne idu u prilog aktuelnoj vladi, oni koji na to ukažu bivaju etiketirani u jednom delu medija kao „državni neprijatelji“, „NATO lobisti“, „agenti operativci“ i slično. Na taj način se zloupotrebljava osetljivost građana Srbije zbog događaja od pre dve decenije, i „crta meta“ ljudima koji rade svoj posao u skladu sa zakonom i etičkim standardima.

 

Jučerašnji tekst Prismotre preneli su ponovo RTV Pančevo i Dunav TV, užički portal Infopress (izdavač preduzeće Konzum Lav, u vlasništvu firme registrovane u SAD) ali i RTV Vranje čiji je vlasnik i urednik Zoran Veličković.

„Advokatski tim redakcije Insajder podneće tužbu protiv portala prismotra.net, kao i protiv medija koji su preneli tekst“ – stoji u saopštenju.

Jednom od nedavnih ovakvih napada koji je potekao sa portala Prismotra, televizija iz Vranja se već pridružila, objavljujući na svom internet portalu tekst o izvesnom Lazaru Čovsu, zameniku urednika portala Fake News Tragač koji se bavi registrovanjem lažnih vesti u srpskim medijima. Veza Čovsa i Vranja nije poznata. Ne može se ni pretpostaviti zašto je on interesantan mediju u Vranju, na čijem se portalu isti naziva „separatistom“ i „gej lobistom“. Isti internet portal je na lokalnom konkursu za proizvodnju medijskih sadržaja iz budžeta dobio 6.5 miliona dinara.

Zorana Veličkovića kontaktirali su novinari Insajdera, koji je na pitanje zbog čega prenosi tekstove koji ne ispunjavaju nijedan profesionalni standard, sa portala čiji vlasnik nije poznat, odgovori oda mu se tekst učinio interesantnim, da su i o njemu objavljivani lažni tekstovi bez ikakvih posledica, pa je „odlučio ne samo da prenosi takve tekstove, već da će to ubuduće biti i njegova uređivačka politika„. Tvrdi da je portal InfoVranjske o njemu objavljivao neistine, a on je zaključio da je taj portal blizak sa Insajderom, pa je rešio da pusti tekst o autorki i urednici Insajdera. Nije konkretno odgovorio na pitanje po čemu su ove dve redakcije bliske.

Ugrožena bezbednost ljudi

U Srbiji medijski linč i targetiranje politički nepodobnih pojedinaca imaju dugu istoriju. Aprila 2020. godine navršila se 21 godina od ubistva uglednog novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika Evropljanina. Dve nedelje od početka NATO bombardovanja i pet dana pred ubistvo Ćuruvije je u tada režimskom dnevnom listu Politika Ekspres osvanuo tekst sa naslovom „Ćuruvija dočekao bombe“, koji je pročitan i u samom Drugom dnevniku Radio-televizije Srbije. U januaru 2018. godine, takođe je ubijen lider kosovske Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda Oliver Ivanović, koji je mesecima pre ubistva bio „satanizovan“ kako u tabloidima i nekim lokalnim televizijama, tako i na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci