fbpx
11.4 C
Vranje
subota, 15.06.2024

Savez slepih Srbije pokrenuo akciju „Pokucaj mi knjigom na vrata“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – U Beogradu je danas održana akcija „Pokucaj mi knjigom na vrata“ koju je organizovao Savez slepih Srbije u susret Nacionalnom danu knjige.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević istakla je tiim povodom da saradnja Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom sa Savezom slepih Srbije i sa svim njenim organizacijama, oduvek je bila partnerska, a rezultati najbolje govore o međusobnoj podršci, ali i o zajedničkom radu.

Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva, ona je istakla da je pravi primer toga biblioteka „Dr Milan Budimir“, jer jedno od osnovnih ljudskih prava mogućnost da se obrazujemo, čitamo, informišemo, kao i da je znanje danas, najvredniji resurs.

Dodala je da je ponosna na činjenicu da biblioteka „Dr Milan Budimir“ predstavlja najveću biblioteku ovakvog tipa na Balkanu, koja je obnovljena i u potpunosti prilagođena svojoj nameni prema najsavremenijim standardima. Ova biblioteka baštini 50 hiljada knjiga i 8 hiljada audio zapisa.

Napominjući da je Ministarstvo u proteklih pet godina opredelilo preko 100 miliona dinara za podršku Savezu, od čega je 12 miliona dinara utrošeno na adaptaciju i opremanje biblioteke, Barošević je istakla da su u 2023. godini opredeljena dodatna sredstva, u iznosu od preko 17 miliona dinara, kako za rad Saveza slepih Srbije tako i za i lokalne organizacije u njihovom sastavu, što u odnosu na prethodnu godinu, predstavlja povećanje od 1,5 miliona dinara.

Predsednik „Saveza slepih Srbije“ Milan Stošić rekao je da je cilj akcije, koja se organizuje treći put da se javnosti skrene pažnja na potrebe slepih i slabovidih osoba i na posebno mesto koje dostupna knjiga zauzima u njihovom životu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci