fbpx
18.6 C
Vranje
nedelja, 23.06.2024

Sistem za uzbunjivanje usled nestanka dece u Srbiji danas počeo sa radom

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Sistem „Pronađi me“, napravljen za uzbunjivanje čitavog društva u slučaju nestanka dece, po uzoru na emerički „Amber alert“, zaživeo je danas u Srbiji.

Na osnovu sistema, kada roditelj ili staratelj prijavi nestanak deteta, policija proverava verodostojnost dobijenih informacija, podatke o nestalom detetu i svim okolnostima i onda obaveštava sve ljude na terenu.

Odluku o pokretanju sistema „Pronađi me“ donosi načelnik teritorijalne policijske uprave, ako postoji sumnja da je nestalo dete žrtva krivičnog dela otmice i trgovine ljudima ili ako se radi o detetu starosti do 7 godina, kao i o maloletnom licu sa smetnjama u razvoju ili invalidetom u dobi do 18 godina.

Policija će, potom, na elektronskoj platformi objaviti obaveštenje o nestanku, uz fotografije i druge relevantne podatke. O tome se automatski obaveštavaju mobilni operateri i automatski ga objavljuju putem SMS poruka građanima. Televizijske i radio-stanice prekidaju emisije i objavljuju kajron, koji se istovremeno vidi i na ekranima na važnim saobraćajnicima.

Građani se nakon dobijanja obaveštenja aktivno uključuju u traganje za nestalim detetom i sva saznanja javljaju policiji.

Nakon pronalaska deteta ili istekom roka od 48 časova, postavljena obaveštenja se brišu.

Vučić je naveo da je u protekle dve godine raspisano 3.889 potraga za nestalom decom i da nije pronađeno 30, odnosno 0,8 odsto.

„I to je loša brojka. Zato će novi sistem ako pomogne da se samo jedno dete pronađe opravdati postojanje i isplatiti se. Bez brige o deci ne možemo da govorimo o budućnosti naše zemlje, rekao je Vučić i zahvalio se ljudima iz Ministarstva unutrašnjih poslova što su, iako nerado prekidaju stalnu rutinu u radu, kao i svi zaposleni u državnim organima, prihvatili promene“, ocenio je Vučić.

Vučić je izjavio da vlast, ophrvana problemima, uključujući borbu za teritorijalni integritet, što je „vruć kamen od koga mnogi beže“, nekada ne vidi osnovne stvari u društvu, pa je tako i sa decom.

„Ne postoji ništa važnije nego da se vlast izbori sa vršnjačkim nasiljem, koje ostavlja trajne posledice po decu“, ocenio je Vučić.

Sistem „Pronađi me“ je zamišljen na način da svako u društvu preuzme odgovornost i prijavi čak i ako samo posumnja da je video nestalo dete, izjavio je Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova, Bratislav Gašić, rekao je da pre 8 meseci, kada je nevladina organizacija Centar za nestalu i zlostavljanu decu pokrenula inicijativu, policija nije imala dilemu da učini sve da se taj sistem uspostavi.

„Taj sistem će značajno povezati celu zajednicu, da verujemo jedni drugima i udružimo se“, poručio je Gašić.

Prema njegovim rečima, efikasan mehanizam sistema će koristiti i u elementarnim nepogodama, prirodnim katastrofama i drugim „akcidentima“.

Pokretač inicijative, Igor Jurić, izjavio je da je taj sistem prvi u regionu i da je urađen zahvaljujući razumevanju državnog vrha. Najavio je da će organizacija na čijem je čelu krenuti u rad sa decom sa problemima u ponašanju, a prva kancelarija biće otvorena u Novom Sadu.

Sistem je napravljen zahvaljujući velikoj pomoći američke ambasade, a ambasador Kristofer Hil je ocenio da je tehnologija vrlo važna u pronalaženju nestale dece.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci