fbpx
23.2 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Skupština Vranjske Banje – 13 veličanstvenih, troje „desnih“, dvoje „levih“ i jedan Jedinstveni

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJSKA BANJA – Sve do konačnog objavljivanja zapisnika sa sednice opštinske izborne komisije koja se završila 22. juna u 19 časova, nisu bili poznati ni preliminarni rezultati izbora za odbornike Skupštine gradske opštine Vranjska Banja. Trebalo je prebrojati glasove 5.267 birača sa 21 biračkog mesta, a rezultati su očekivani – Skupštinu će činiti kandidati istih lista koje su ušle i u Skupštinu grada Vranja.

U biračkim spiskovima na teritoriji Vranjske Banje, bilo je 8.408 upisanih glasača. Glasalo je 5.267 ljudi, te je izlaznost bila preko 60 odsto (62,64%). Bilo je skoro 5 odsto nevažećih listića (239 odnosno 4,53%).

Iako je na sajtu Grada Vranja objavljeno saopštenje Izborne komisije u kom stoji da je na tri biračka mesta poništeno glasanje, među kojima je biračko mesto broj 20 u selu Duga Luka u Vranjskoj Banji gde je upisano 93 birača, u zapisniku opštinske izborne komisije na zvaničnom sajtu ove opštine, stoji da je sve bilo u redu:

„Komisija je utvrdila da nije bilo bitnih povreda odredaba Zakona o lokalnim izborima i nije poništila glasanje ni na jednom biračkom mestu“ – stoji u zapisniku. 

Kada je utvrđeno da je sve u redu, ishod prebrojanih glasova je takav da je lista Aleksandar Vučić – Za našu decu osvojila 3.255 glasova odnosno 13 odborničkih mesta, sledi lista Grupe građana Srpska desnica Vranjska Banja sa 780 osvojenih glasova, odnosno 3 mandata. Građani Vranjske Banje su listu Socijalističke partije Srbije podržali sa 504 glasova (2 mandata), a Jedinstvenu Srbiju sa 399 koja je dobila jedan mandat. Cenzus nije prošla lista Ujedinjena seljačka stranka – Milija Miletić koja je osvojila svega 90 glasova.

Među budućih 19 odbornika biće četvoro mladih i šest žena. Sa liste SNS-a odbornici će, između ostalog, biti i dosadašnji predsednik GO Vranjska Banja Dragan Sentić, poznati vranjski ginekolog dr Miroljub Džikić, dosadašnja predsednica Skupštine opštine Svetlana Cvetković i td. Sa liste Desnice, odbornici će biti privatni preduzetnik Nebojša Kostić, saobraćajni inženjer Miloš Nikoić i poljoprivredni tehničar Dragana Ilić. Socijalisti koji ulaze u Skupštinu opštine su Ivica Milenković i Marko Stojilković, a iz Jedinstvene Srbije odbornik postaje veterinarski tehničar Marjan Tasić.

„Sudbina“ JP Uprava Banje i dalje na čekanju

Jedno od predizbornih obećanja Srpske napredne stranke još u kampanji 2016. godine bila je izmena funkcionisanja Javnog preduzeća Uprava Banje, koje je i dalje pod ingerencijom Skupštine grada Vranja. Tada je i prilikom dolaska na funkciju, sada „odlazeći“, a najverovatnije i budući gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković u svom Ekspozeu najavio maksimalnu decentralizaciju upravljanja u Gradskoj opštini Vranjska Banja, kako bi ona između ostalog i pospešila „razvoj turizma od kog će svi imati koristi„.

„Sigurno će se ispuniti predizborno obećanje Srpske napredne stranke po pitanju nedefinisanog i nedovršenog pravnog položaja Gradske opštine Vranjska Banja, koja je bez suštinskih ovlašćenja. Formirana je GO Vranjska Banja a da sadržinski ne odlučuje ni o čemu“ – stoji u Ekspozeu.

U ekspozeu se naglašava da je obaveza iz Statuta Grada Vranja da osnivačka prava nad jedinim javnim preduzećem u Vranjskoj Banji – JP Uprava Banje, pređu na ovu gradsku opštinu, jer u suprotnom Skupština grada Vranja i dalje vrši osnivačka prava – bira direktora, usvaja program rada, usvaja izveštaj o radu, budžetu i td. „Nerazumljivo je koji je posao i nadležnost GO Vranjska Banja, kada i to najosnovnije oko infrastrukture na teritoriji gradske opštine, ne čini. Čak i komunalni program za teritoriju Vranjske Banje se usvaja na gradskoj Skupštini.“ – rekao je tada Milenković.

Drugi „izazov“ koji je pred budućim odbornicima jeste poboljšanje turističke ponude u Vranjskoj Banji koja ima veliki problem sa smeštajnim kapacitetima. Nedavno je 8.426 kvadrata zemljišta u GO Vranjska Banja i objekat (nikada završeni hotel) od 3.148 kvadrata prodato Milenijum timu, firmi povezanoj sa projektom Beograd na vodi i rušenjem u Savamali, za 252.564 evra, odnosno za 22 evra po metru kvadratnom.

Prodaja se odnosila na nepokretnosti, a izvorište geotermalne vode ostalo je u državnom vlasništvu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci