fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Srbiji 8,5 miliona evra za energetiku od Evropske komisije

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Evropska komisija odobrila je skoro 8,5 miliona evra bespovratne pomoći u oblasti energetike, koji će biti iskorišćeni za finansiranje rekonstrukcije Hidroelektrane „Bistrica“ i izradu Studije izvodljivosti, sa procenom uticaja na životnu sredinu za projekat Centralno-balkanskog koridora, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

Realizacija tih projekata doprineće povećanju proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, kao i prenosnih kapaciteta, povezivanjem Srbije sa istočnim i zapadnim susedima, čime postajemo značajno energetsko čvorište evropskog elektroenergetskog sistema, navodi se u saopštenju.

Tvrdi se da je skoro trećina ukupno odobrenih sredstava namenjena za projekte u oblasti energetike.

„Zamenom opreme na Hidroelektrani ‘Bistrica’, izgrađenoj pre više od 60 godina, produžiće se njen životni vek, što će doprineti sigurnosti snabdevanja, povećanju udela proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, kao i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte“, izjavila je ministar rudarstva i energetike, Dubravka Đedović.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci