fbpx
15 C
Vranje
utorak, 21.05.2024

„Srbin ljubi slobodu i diči se uspesima sa bratskim narodom“: Na brdu Zebrnjak obeležena 111. godišnjica Kumanovske bitke

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

KUMANOVO / VRANJE – Kod Spomen-kosturnice na brdu Zebrnjak, u blizini Kumanova u Severnoj Makedoniji, održana je komemorativna državna svečanost polaganjem venaca i cveća i služenjem opela poginulim srpskim vojnicima u Kumanovskoj bici, javlja Služba za odnose sa javnošću Grada Vranja.

Događaju su prisustvovale najviše državne i vojne zvanice Srbije i Severne Makedonije, a okupljenima se obratio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Nikola Selaković.

„Ovde smo se okupili zbog ljubavi prema rodu svome, prema našim precima, ali i u želji da se borimo protiv najgoreg neprijatelja, protiv zaborava. Upravo na ovom mestu, slavom ovenčane naše divizije Dunavska, Timočka, Šumadijska, Moravska i, u sredini, Drinska, sudarile su se sa Vardarskom armijom moćnog Osmanskog carstva. Ne možemo da se ne podsetimo bar jednog slavnog imena – potpukovnika Aleksandra Glišića, koji je prvog dana bitke, u odsudnom trenutku, poveo našu Dunavsku diviziju u kontranapad, spasao vojsku od rasturanja i u tom napadu povratio moral kod srpskih vojnika“, rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, moral je bio, jeste i biće naše najjače oružje.

„Okupljamo se ovde da kažemo da smo mi narod pobednika, slavom ovenčanih predaka, koji je drugima donosio slobodu i nije nanosio bol. Cilj Srbije je da nikome ne nanosi zlo, ali da štiti ono što je njeno. Srbin ljubi slobodu i istinu. Danas živimo u miru i slozi, u bratstvu, i dičimo se zajedničkim uspesima sa bratskim narodom Makedoncima. U ime prijateljstva Srbije i Severne Makedonije, i naša dva naroda, pozivam vas da svake naredne godine dolazite ovde u što većem broju da odamo počast našim slavnim precima“, zaključio je Selaković.

Na spomen-obeležje vence i cveće položili su, osim predstavnika rukovodstva Grada Vranja, ministar Nikola Selaković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske, predstavnici Vlade Severne Makedonije, poslanici u Sobranju Republike Severne Makedonije, predstavnici gradova i opština Severne Makedonije i Srbije, predstavnici političkih organizacija i udruženja građana.

Državna komemorativna svečanost održana je pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, a u organizaciji odbora Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Ambasade Srbije u Skoplju i Zajednice Srba u Severnoj Makedoniji.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci