fbpx
21.7 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

Šta se nudi u Pčinjskom okrugu (1) – Kandidati za odbornike u Surdulici, Trgovištu i Vladičinom Hanu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

SURDULICA / TRGOVIŠTE / VLADIČIN HAN – Analizirali smo liste kandidata za odbornike u Skupštini u opštinama Pčinjskog okruga gde nisu zastupljene manjinske partije. Tačnije, od 11 izbornih listi u ove tri opštine samo je jedna u Vladičinom Hanu proglašena kao manjinska, odnosno za nju ne važi cenzus od 3 odsto. Karakteriše ih niska zastupljenost mladih, a u Vladičinom Hanu ima odbora koji ne koristi savremene tehnologije.

Surdulica – Poražavajuća zastupljenost mladih kandidata

U Surdulici su prvi izbornu listu predali predstavnici opštinskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) a nosilac liste je Nemanja Gligorijević (36 godina), direktor Biznis inkubator centra u Vranju. Na listi SNS-a je zastupljenost mladih među kandidatima za odbornike poražavajuća – tek jedna kandidatkinja mlađa od 30 godina i ona je na nezavidnom 30. mestu. Pošto je studentkinja Ivana Stojiljković (26) jedina predstavnica mladih među 35 kandidata, zastupljenost mladih na listi Aleksandar Vučić – Za našu decu u Surdulici je manja i od 3 odsto (2,85%).

Pod rednim brojem 2. je lista vladajuće Socijalističke partije Srbije pod nazivom Ivica Dačić – SPS – Novica Tončev čiji je nosilac pomenuti aktuelni predsednik SO Surdulica. Zastupljenost mladih kandidata na listi za odbornike je četiri puta veća u odnosu na listu SNS-a i blizu je 12 odsto (11,42%) što je i dalje nisko. SPS i SNS su u Surdulici najveći „rivali“. U sazivu SO Surdulica nakon lokalnih izbora 2016. godine bilo je 22 odbornika iz SPS-a i 13 iz SNS-a.

Novina je izborna lista pod rednim brojem 3. koju je podnela Grupa građana Za lepšu Surdulicu. Nosilac liste je preduzetnik Vladica Kostić (49 godina) iz sela Alakince kod Surdulice.

Vladičin Han – Izborne liste popunjene hemijskom olovkom

Za razliku od Surdulice, u SO Vladičin Han je vladajuća većina iz redova Srpske napredne stranke. Oni su takođe pod rednim brojem 1. a nosilac liste Aleksandar Vučić – Za našu decu je aktuelni predsednik Skupštine opštine Vladičin Han diplomirani ekonomista Goran Mladenović (41 godina). Ipak, zastupljenost mladih lica među 37 kandidata za odbornike je manja od 20 odsto (18,91%) ali je lista raznovrsna što se tiče zanimanja.

Druga lista je Ivica Dačić – SPS čiji je nosilac master istoričar Petar Stošić (34 godina). SPS u Vladičinom Hanu takođe ima problem sa mladim kadrom, s obzirom na to da na 37 predloženih kandidata ima samo troje mladih – što je tek oko 8 odsto (8,10%). Kao i kod SNS-a, ima 15 kandidatkinja na listi, što je traženi minimum od 40 odsto.

Odbor stranke Metla 2020 u ovoj opštini, za razliku od Vranja gde im lista dominira po broju mladih ljudi, u Vladičinom Hanu ima tek šestoro mladih na listi od 37 kandidata odnosno zastupljenost mladih je oko 16 odsto (16,21%). Takođe je na listi Metla 2020 – Da počistimo Han ispunjen minimum od 40 odsto kada je zastupljenost žena u pitanju, nosilac je Zoran T. Stojanović zvani „Brzi“ (52 godine), pravnik iz sela Stubal kod Vladičinog Hana.

Ovogodišnje iznenađenje na političkoj sceni Vladičinog Hana su kandidati na izbornoj listi Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija s obzirom na to da je ovo prvi put da JS izlazi na izbore u Hanu, i to samostalno. Kako je za portal Vranje News izjavio „poverenik“ ove stranke za Vladičin Han i nosilac liste Igor Mitrović (25 godina) opštinski odbor JS-a ima cilj da osvoji 10 odsto glasova, „kako bi došli u poziciju da učestvuju u kreiranju budućnosti Vladičinog Hana“. Mitrović, koji je kao zanimanje naveo „elektrotehničar za elektroniku na vozilima“ je sa još devetoro mladih od ukupno 14 kandidata, deo dominatne mlađe strukture na listi. Zastupljenost mladih na ovoj listi je preko 60 odsto (64,28%) i njih šestoro je uzastopno na šest prvih mesta. Upravo zbog velike zastupljenosti mladih na ovoj listi začuđuje činjenica da je izborna lista koju su predali popunjavana ručno, hemijskom olovkom, umesto u elektronskoj formi.

Isti je slučaj i sa listom kandidata za odbornike pod rednim brojem 5. – Grupa građana Novica Petrović – Domaćinski za Vladičin Han, gde su kandidati i njihovi podaci takođe ispisani hemijskom olovkom. Nosilac liste je pomenuti Novica Petrović (59 godina), ispunjen je minimum kada je zastupljenost žena u pitanju, a zastupljenost mladih je tek oko 13 odsto (13,51%).

Pod rednim brojem 6. – je i lista Ruske stranke čiji je nosilac hemijski inženjer Branislav Miljković (65 godina) i ova izborna lista je od strane opštinske Izborne komisije dobila položaj političke stranke nacionalne manjin u raspodeli odborničkih mandata. Poražavajuć je podatak da od 27 kandidata ima samo jedan mlađi od 30 godina – studentkinja Tijana Stanojević (19 godina) i nalazi se tek na 24. mestu.

Za vlast u Trgovištu u „trci“ samo SNS i Radikali

Kao i u svim opštinama, lista Aleksandar Vučić – Za našu decu se u Trgovištu nalazi pod rednim brojem 1. Među 25 kandidata sa liste nalazi se 13 žena, od kojih je na vrhu, tj. trećem mestu nakon dvojice kandidata pedagoškinja Smilja Bojković. Na listi koju je objavila opštinska Izborna komisija nema podataka o godištu kandidata pa se ne može precizirati zastupljenost mladih. Nosilac liste je aktuelni predsednik SO Trgovište Nenad Krstić. Ista je situacija sa listom pod rednim brojem 2. – Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka, čiji je nosilac Miodrag Popović, elektrotehničar iz sela Kozji Dol kod Trgovišta. Na listi od 20 kandidata je 9 žena. Inače, SNS u Trgovištu ima apsolutnu vlast jer je nakon prethodnih lokalnih izbora osvojio 21 mesto u Skupštini opštine od pomenutih mogućih 25.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci