fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

„Studenti su ustali“ – država se zbunila

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Nakon najave predsednika da će se zbog sprečavanja širenja virusa COVID-19 zatvoriti svi studentski domovi u Beogradu, u samo nekoliko sati studenti nezadovoljni činjenicom da će u sred ispitnog roka morati da napuste smeštaj i dovedu u opasnost od zaraze ukućane kojima moraju da se vrate, su od negodovanja ispred domova nastavili protestnu šetnju. Na kraju se više stotina okupilo ispred Narodne skupštine do kasno u noć. „Došlo je do zabune, ostajete u domovima“ – rekao je jutros ministar prosvete Šarčević.

Gostujući sinoć u emisiji Oko na prvom programu Radio-televizije Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da „ono što će se nedvosmisleno dogoditi“ jeste zatvaranje noćnih klubova, splavova i kafića koji nemaju baštu na dve nedelje, u periodu od 23:00 časova do 06:00 sati ujutru, kao i da je „ono što je takođe važno“ to što će svi studentski domovi u Beogradu biti zatvoreni.

Upitan gde će ti studenti, pošto ih ima iz cele Srbije, ali i onih koji nisu iz Srbije, predsednik je odgovorio da će se studenti snaći ali nije precizirao kako:

„Ajde da ne brinemo o onima koji nisu iz Srbije. Snaći ćemo se za te koji nisu iz Srbije. A oni koji nisu iz Beograda neće biti u Beogradu za to vreme.“ – izjavio je Vučić i nastavio da govori o kažnjavanju zbog nenošenja maski u prevozu.

Ubrzo su se društvene mreže usijale, studenti su opravdano negodovali, navodeći da je u toku ispitni rok, da se ne mogu vratiti kućama u drugim gradovima jer ne žele da izlažu riziku od prenošenja virusa ni ukućane ni sebe, da je u nekim gradovima odakle su već proglašena vanredna situacija i td. Oni koji su smešteni u domovima u Studentskom gradu na Novom Beogradu, kao i u domu Slobodan Penezić okupili su se ispred zgrada i bučno izrazili nezadovoljstvo zbog najave iseljenja. Osim Studentskog grada večerašnja izjava predsednika je na ulice izvela i studente iz domoba 4. april, Patris Lumumba na Karaburmi i Kralj Aleksandar I. Protest nije najavljivan i krenuo je spontano.

Kako je prenela agencija FoNet i ostali beogradski mediiji, mnogi su na pominjanje predsednika i njegove odluke vikali „Uaaaa!“ i oštro reagovali povicima negodovanja na optužbe nadležnih da su studenti krivci za širenje korona virusa u Beogradu.

„Blokirana je kompletno Ulica Vojvode Stepe ispred Doma. Saobraćaj stoji. Policija je došla i vratila se. Atmosfera je nikad bolja. Ništa nije gotovo i mi se nećemo pomerati dok se situacija ne sredi. Vođa protesta nema“ – izjavio je za Novu S jedan od studenata, prenosi FoNet.

Okupljeni su pozivali da se niko ne iseljava, a neki od studenata su takođe tražili da se već sada da dnevni red stavi i raniji zahtev da nema iseljavanja iz domova naredne godine, kada bi u Beogradu trebalo da bude ponovo održana Univerzijada.

Studenti iz domova izašli su i blokirali ulicu uzvikujući „Nećemo kući!“; Foto: FoNet

Od negodovanja ispred domova, studenti su nastavili protestnu šetnju ka centru Beograda. Ispred Palate Srbija prošli su zviždući i lupajući u šerpe, a policija je blokirala saobraćaj da bi studenti mogli da prođu.

Policija blokira saobraćaj da bi studenti prošli; Foto: FoNeT

Kod kružnog toka nedaleko od zgrade Opštine Novi Beograd najavili da će, ako se sutra do 18 sati ne ozvaniči odluka da studenti ostanu u domovima, oni iz svih domova krenuti ka Vladi, preneo je N1. Reporter FoNet-a je izveštavao da veliki broj studenata, koji se kreću ka Brankovom mostu, nosi zaštitne maske.

Bilo je mnogo studenata sa zaštitnim maskama; Foto: FoNet

Nakon ovakve reakcije studenata, pojedini mediji su preneli da se predsednik Vučić „dogovorio sa predstavnicima studenata da će moći da ostanu u domovima, uz posebne epidemiološke mere“. Međutim, okupljeni studenti su tvrdili da ne znaju ništa o tome i da se njima niko nije obratio. Jedan od predstavnika studenata koji su sa Novog Beograda krenuli ga zgradi Skupštine Srbije Marko Radić je, kako prenosi Danas, izjavio da je vest o navodnom postizanju dogovora o tome da studenti ipak ostanu u domovima lažna i da osoba koja je taj dogovor navodno postigla nije njihov predstavnik. Prema njegovim rečima, radi se o poslaniku Milanu Saviću, i ne radi se o „nikakvom dogovoru jer on je njihova lutka“.

Više stotina studenata okupilo se ispred Narodne skupštine negodujući do kasno u noć; Foto: FoNet

Protestna šetnja nastavljena je okupljanjem ispred Doma Narodne skupštine gde je nekoliko stotina studenata iz svih krajeva Srbije koji se protive odluci o napuštanju domova uzvikivalo „Nećemo kući jer ne smemo kući„, „Studenti su ustali„, „Ua, ua..“ i td. Najavljivali su veliki protest ispred Vlade ukoliko se do petka, 3. jula u 18 časova ne ozvaniči odluka da studenti ostanu u domovima.

Šarčević: Ostajete u domovima, došlo je do zabune

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da će studenti ostati u studentskim domovima i da je nastala zabuna koju je navodno napravila Studentska poliklinika a da nakon gostovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića nastala „prava zbrka“.

„Oni ostaju u domovima i nije reč o kompromisu jer to znači da bi bilo: ‘Nema veze zaraženi su’. Ja sam skrenuo pažnju da je Studentska poliklinika poslala lošu poruku kada je iz te ustanove saopšteno da je od korona virusa obolelo preko 200 studenata“ –  rekao je Šarčević za TV Prva. 

Prema njegovim rečima, ispalo je da su svi zaraženi a iz domova je blo svega 20 zaraženih studenata, što je slučaj za Beograd dok u drugim gradovima ili nema zaraženih u domovima ili je taj broj minimalan.

Šarčević je ponovio da je reč o zabuni koju je objasnio članovima Kriznog štaba, dodavši i da će studenti biti na vreme obavešteni o svemu o čemu bi trebalo da budu obavešteni od njega lično i Ministarstva. On je naveo da je sednica Vlade Srbije u 10 časova i da će tada biti potvrđeno da studenti ostaju u domovima.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci