fbpx
22 C
Vranje
utorak, 16.04.2024

Svaka treća ubijena žena u Srbiji tražila pomoć institucija

Odabrani članci

Jovana Mladenović
Jovana Mladenović
Saradnica portala, studentkinja novinarstva

BEOGRAD – Centar za podršku žena saopštio je u znaku obeležavanja Dana sećanja na žene žrtve nasilja – 18. maja, da je od početka 2023. godine ubijeno 18 žena u porodično-partnerskim odnosima u Srbiji, prenosi Politika.

Među 18 žrtava, njih 16 je bilo punoletno, od kojih su ostale dve bile maloletne devojčice, na šta ukazuju podaci koje prikupljaju ženske organizacije i izveštaji medija. Pet ovih ubistava počinjeno je vatrenim oružjem, izneto je u saopštenju.

Samo od tragedije i masovnih ubistava koja su se desila 3. i 4. maja, ubijeno je još 10 devojčica, što povećava ukupan broj na 27 od početka godine.

„Živimo u zemlji u kojoj je svaka druga žena doživela neki oblik nasilja, a od 2010. godine do danas od strane člana porodice ili partnera ubijeno je najmanje 330 žena. Podaci pokazuju da se svaka treća žena ranije obraćala nadležnim institucijama za pomoć“ – objašnjava Biljana Stepanov ispred Centra za podršku ženama.

Otkriveni izazovi u institucionalnom sistemu zaštite od nasilja tiču se neblagovremenog postupanja, neprepoznavanja nasilja, izostanka među institucionalne razmene informacija, neprepoznavanja prisutnosti pokazatelja visokog rizika od smrtnog ishoda nasilja, izostanka procene bezbednosnih rizika, izostanka mehanizma za praćenje izrečenih mera zaštite, kao i nedovoljnih kadrovskih, tehničkih i drugih kapaciteta i poznavanja zaštite žena od nasilja.

Prema njenim rečima femicid treba posmatrati kao krivično delo teškog ubistva.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja, koji se obeležava 18. maja ustanovljen je 2017. godine odlukom Vlade Srbije, na predlog tadašnje potpredsednice vlade i mreža nevladinih organizacija „Žene protiv nasilja“, kako bi javnosti i nadležnim institucijama stajalo kao podsetnik na rizik od femicida i njegove posledice.

Obeležavanje Dana sećanje na žene žrtve nasilja podržale su 32 organizacije civilnog društva, dok je peticiju potpisalo više od 8.000 građana Srbije tokom akcije sprovedene u 25 gradova i opština.

Sećanje na žene ujedno je i opomena da pogrešno postupanje institucija u slučajevima rodno zasnovanog nasilja dovodi do stradanja žena.

Centar za podršku žena pruža usluge podrške, više od 18 godina od svog postojanja, kao što su servis SOS telefona, psiho-socijalna podrška i pravno savetovanje, za žene i devojčice žrtve rodno zasnovanog, porodičnog i partnerskog nasilja.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci