fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 05.24.2024

„Sveti paradajz“ star 1.000 godina uzrok kašnjenja radova na ulici Bore Stankovića

Odabrani članci

Kod Civrića
Kod Civrića
Natao kao blog 2012. godine, postao je popularna platfoma kritike mentaliteta metodom vranjskog duha.

Radovi na ulici Bore Stankovića u Vranju ušli su u drugu godinu, a kako stvari trenutno stoje, ni ne nazire im se kraj. Budući da je vreme najavljeno za kraj ove rekonstrukcije odavno proteklo, a da projekti ove i slične vrste uobičajeno traju najviše nekoliko meseci, pitanje koje muči sve građane jeste gde je zapelo i zbog čega kraja rekonstrukcije nema ni na vidiku.

Iako deluje nerealno, razlog za probijanje svih rokova najverovatnije leži u stabljici samoniklog paradajza na sredini ulice, negde prekoputa Delta Kompjutera. Kako redakcija Kod Civrića saznaje od meštana ulice i stanara obližnje zgrade, u pitanju je stabljika paradajza starog nekoliko stotina godina. Radi se o čuvenom svetom paradajzu, koji je svedočio mnogim svetlim i tamnim trenucima istorije našeg grada.

Naši sagovornici napominju da nije pametno dirati ovaj paradajz, čupati ga, seći ili izmeštati iz njegovog prirodnog habitata ulice Bore Stankovića, jer to može uznemiriti svece, duhove predaka, Zevsa, Odina i Triglava, i baciti prokletstvo na one koji se poigraju sa njihovim osvetoljubivim karakterima.

Naš sagovornik, renomirani parapaleobotaničar iz okoline Vranja Miomir Stošić, ističe da je ovaj paradajz svedočio brojnim istorijskim događajima značajnim za grad:

Video je kako Turci ulaze u grad i kako ih Vranjanci srdačno dočekuju, pa onda kako se povlače zajedno sa Turcima posle oslobođenja. Bio je nemi posmatrač Titove posete gradu, kada je Encetova žena pitala Jovanku da li je stavljala zimnicu – ističe naš sagovornik.

Stošić napominje da, ukoliko ovaj paradajz bude na neki način uništen, to neće biti dobro za grad. Prema njegovim rečima, naljutiće se bogovi povrtarskih kultura, koji mogu da izazovu ozbiljan haos i oslobode neku vrstu pošasti na grad.

Imajući u vidu ovu činjenicu, nijedan od radnika preduzeća angažovanih na radovima na rekonstrukciji ulice ne sme i ne želi da na bilo koji način dođe u kontakt sa pomenutom biljkom. Izvođači radova ovim pravdaju zakašnjenja, dok grad traži rešenje za ovaj gorući problem.

Niče novo svetilište u ulici, Parking servis oštro protiv

Nezvanično saznajemo, razmatra se da se predmetno mesto ostavi takvo kakvo jeste, da se ogradi i napravi mini svetilište, koje može postati i interesantna turistička atrakcija, ali budući da je Parking servis prema projektu tu zacrtao parking mesto, radi se ekonomska studija.

Vodi se računa o tome koliko će para grad izgubiti ukoliko se odrekne jednog parking mesta na godišnjem nivou, imajući u vidu stopu rasta cena na malo i rast dohotka građana. Ekonomska studija će grad koštati dodatnih 2 miliona evra, a izradiće je tim stručnjaka blizak aktuelnoj garnituri vlasti. Kada studija bude gotova, očekuje se nastavak radova na rekonstrukciji ulice.

- Reklame -

More articles

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklame -

Najčitaiji članci