fbpx
4.5 C
Vranje
nedelja, 21.04.2024

Teklas će imati besplatnu radnu snagu godinu i po dana

Odabrani članci

Dragoljub Stevanović
Dragoljub Stevanović
Ekonomista, bivši zamenik gradonačelnika Vranja

U jeku aktuelne predizborne kampanje „pogodila“ nas je vest (iz kampanje) da nam dolazi najveći sin naših naroda i narodnosti, da otvori pogon fabrike Teklas u Vranju, a samo par dana kasnije i vest (iz Vlade u tehničkom mandatu) da država ovoj turskoj kompaniji poklanja 10,7 miliona evra naših para, da u nekadašnjoj fabrici obuće Geox, uposli 500 radnika, u narednih 6 godina.

Ne, ne, te dve vesti nisu povezane, to vam se samo čini da vi vašim novcem finansirate kampanju Aleksandra Vučića, predsednika Srpske napredne stranke, pa čuli ste Tanju Fajon i Vladimira Bilčika, funkcionerska kampanja je najstrože zabranjena! I to što je Geoks prestao da radi pre 8 meseci a Teklas tek sad dobija subvenciju – koincidencija je samo!

No, kampanju na stranu, pogledajmo ekonomski aspekt najnovije subvencionaške avanture našeg Vladaoca. (Sledi malo dosadniji deo teksta, brojke umeju to da budu, ali će vam konačan rezultat biti interesantan, obećavam!).

Prisetimo se da je Geoks, pre više od decenije, dobio oko 9000 evra po radnom mestu, da uposli tada brojne nezaposlene radnike nekadašnjih vranjskih obućarskih giganata. I tada je ta cifra izazivala oštre negativne kritike, kao i celokupna politika subvencionisanja stranih investitora, iako je tada, makar formalno, postojala procedura po kojom su se subvencionisali investitori: postojao je javni konkurs, ukupna sredstva su bila ograničena na 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu i dr. Danas Teklas dobija, kao što smo već čuli, 10,7 miliona evra za upošljavanje 500 radnika u narednih 6 godina.

Ako podelimo ove dve cifre, videćemo da je to neverovatnih 21.400 evra po radnom mestu! Slovima: dvadeset jedna hiljada i četiri stotina evra, po radniku! Doduše, Turci su se obavezali na isplaćivanje zarada minimum 20 odsto većih od minimalca, što iznosi negde oko 360 evra, neto ili u bruto iznosu (sa svim doprinosima i porezom) cca 580 evra mesečno. Ukoliko iznos subvencija po radniku podelimo sa iznosom mesečne bruto zarade radnika (21.400/580) dolazimo do toga da će turska kompanija Teklas imati besplatnu radnu snagu čitavih 36 meseci! „Da bi narod razumeo“, Teklas će imati besplatnu radnu snagu godinu i po dana!!!

Složićemo se da je, u osnovi, politika subvencionisanja nepromenjena otkad ju je formulisao Mlađan Dinkić. No, Srpska napredna stranka nije došla na vlast pre deset godina (!!!) obećavajući da će voditi nepromenjenu politiku Mlađana Dinkića.

Naprotiv, obećavano je, koliko se ja sećam (a sećam se odlično, jer sam i sam tada bio član SNS) da će se politika subvencionisanja obustaviti a Dinkiću je već bila skrojena i javno pokazivana zatvorska uniforma. Deset godina kasnije, Dinkić je savetnik u Vladi RS a njegova politika je aktuelnija nego ikada, uz određene metastaze:

– Geoks je dobio 9000 evra po radnom mestu, Teklas 21400 evra;

– Geoks je novcem dobijenim od subvenicija gradio čitavu fabriku na ledini (što bi ekonomisti rekli greenfield investicija) dok će Teklas morati samo da ubaci (svoje) mašine (iliti brownfield investicija);

– Geoks je imao 4 godine da sagradi fabriku, opremi je i dostigne punu zaposlenost od 1250 radnika, dok je Teklas dobio komotnih 6 godina za zapošljavanje 500 radnika.

Na kraju, zamoliću cenjene čitaoce da sebi postave ovo pitanje: šta bi, primera radi, jedno poljoprivredno gazdinstvo na jugu Srbije moglo da uradi sa subvencijom od 21.400 evra?

Kojom god da se poljoprivrednom proizvodnjom bavi, ono bi za 6 godina povratilo sav uloženi novac i cela jedna porodica (minimum) bi imala obezbeđenu veoma dobru egzistenciju, zasigurno bolju nego od jedne plate u Teklasu.

Funkcionerska kampanja“ je izraz koji označava aktivnosti javnih funkcionera u predizbornom periodu, koje se prikazuju kao njihov „redovan rad“, a suštinski su deo političke promocije.

Transparentnost Srbija

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci