fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu od 1. jula

Odabrani članci

European Western Balkans
European Western Balkans
Regionalni internet portal specijalizovan za praćenje procesa evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

SARAJEVO – Sporazum o snižavanju cena rominga na Zapadnom Balkanu potpisan 2019. godine biće na snazi od 1. jula, a generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Maljinda Bregu smatra da je ovo korak bliže snižavanju cena rominga sa Evropskom unijom, navodi se u saopštenju RCC-a.

Ukidanje rominga na zapadnom Balkanu je na jučerašnjem sastanku Radne grupe Zapadnog Balkana za politiku rominga Bregu nazvala istorijskim dostignućem i jednim od glavnih rezultata Digitalne agende za Zapadni Balkan.

Troškovi rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije su ogromni i nisu zasnovani na tržišnim uslovima. Zbog izuzetno velikih cena rominga, građani regiona istu uslugu plaćaju četiri puta više nego građani Evropske unije.

Naš naredni korak je snižavanje cena rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije, za šta će biti potrebna puna predanost svih uključenih aktera, a posebno telekom operatera, kao i jednako važna tehnička podrška Evropske komisije, Generalne direkcije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije i Generalne direkcije za susedstvo i pregovore o proširenju, te najviših zvaničnika iz regiona“ – najavila je Bregu.

Šef odeljenja u Generalnoj direkciji EU za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije, Dejvid Ringrouz, rekao je da je regionalna saradnja pravi put za ostvarivanje rezultata za građane Zapadnog Balkana, a puno sprovođenje Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu prvi korak ka snižavanju cena između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Alesandra Sgobi, šefica sektora u Generalnoj direkciji EU za susedstvo i pregovore o proširenju, dodala je da je potrebno održati „pozitivan zamah“ i nadovezati se na uspehe RCC jer snižavanje cena rominga između Zapadnog Balkana i EU može region približiti jedinstvenom tržištu Evropske unije.

Na sastanku koji je organizovao RCC bili su predstavnici Evropske unije, ministarstava zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije i regulatornih tela iz regiona. Razgovarali su o sprovođenju regionalnog Sporazuma o snižavanju cena rominga i o budućim koracima ka snižavanja cena rominga izmedju EU i Zapadnog Balkana.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci