fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Ukidanje rominga najvažniji uspeh ove godine: RCC-u Godišnja nagrada EWB-a

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Dobitnik Godišnje nagrade portala European Western Balkans (EWB) za 2021. godinu je Savet za regionalnu saradnju (RCC), zbog „nepokolebljive posvećenosti evropskoj budućnosti regiona, kontinuiranog jačanja regionalne saradnje i povezivanja regiona kroz davanje podrške za ukidanje troškova rominga na Zapadnom Balkanu, kao i principijelnog promovisanje i rada na unapređenju ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu“. Generalnoj sekretarki RCC-a Majlindi Bregu priznanje je danas tokom Beogradskog bezbedonosnog foruma uručio glavni i odgovorni urednik portala EWB Nemanja Todorović Štiplija.

Prilikom uručenja nagrade iz EWB-a su podsetili da ovaj portal svake godine nagrađuje pojedince i organizacije za njihov doprinos evropskim integracijama regije, a nagrada je ustanovljena 2019. godine, kada je portal obeležio petogodišnjicu postojanja.

Prvi dobitnik nagrade bio je tadašnji ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Nikola Dimitrov, dok je 2020. godine nagradu dobila evropska poslanica Tanja Fajon.

Bregu se prilikom prijema nagrade zahvalila EWB-u na odluci da ukaže čast RCC-u.

„Oduševljena sam i uzbuđena jer se naporan rad i zalaganje ne priznaju na ovaj način baš svaki dan. Mi smo zaista evropski zapadni Balkanci, regionalna organizacija koja se ponosi postizanjem opipljivih rezultata za naše građane“ – rekla je Bregu.

Podsetila je da RCC deluje u domenu javnih politika, što je „nešto što obično nije lako vidljivo široj javnosti“, kao i da su sve aktivnosti usmerene na poboljšanje života građana Zapadnog Balkana i njihovo približavanje, kako međusobno tako i Evropi.

„Zbog toga smo ponosni što smo odigrali važnu ulogu u uvođenju besplatnog rominga na Zapadni Balkan, dok nastavljamo radeći na smanjenju troškova rominga između EU i našeg regiona“ – istakla je ona.

Dodala je da to nije jedina stavka u Agendi RCC-a, pomenuvši uzajamno priznavanje profesionalnih i akademskih kvalifikacija, slobodno putovanje za građane unutar Zapadnog Balkana samo s ličnim kartama, aktivnosti koje se odnose na zaštitu životne sredine i klimatske promjene u okviru regionalnog zelenog programa, nastavak digitalizacije, osnaživanje žena i mladih da bi se zaustavio odliv kvalifikovane radne snage.

Glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija istakao je da je ovo prvi put da se godišnja nagrada EWB-a dodeljuje jednoj organizaciji, odnosno Savetu za regionalnu saradnju.

Prema njegovim rečima, EWB veruje da su zajednički napori koje je RCC uložio u evropeizaciju i ekonomsku integraciju regiona od njegovog osnivanja 2008. godine „nepovratno oblikovali Zapadni Balkan nabolje“.

„Jedan od najvažnijih uspeha u ovoj godini bilo je ukidanje troškova rominga na Zapadnom Balkanu. Zajedno s inicijativama koje je RCC pokrenuo tokom pandemije COVID-19 i njegovim radom na Zajedničkom regionalnom tržištu, ove aktivnosti pokazuju koliko je uloga RCC-a u regionu postala nezamjenjiva“ – rekao je Štiplija.

Kako dodaje, EWB se nada da će ova nagrada predstavljati mali doprinos motivaciji RCC-a da nastave sa svojim važnim poslom.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci