fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Večeras u Vranju počinje „Joakim“ – Na repertoaru i predstava Igora Vuka Torbice

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Festival profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić, 56. po redu, će po planu biti održan u organizaciji pozorišta Bora Stanković i Grada Vranja, počinje večeras i trajaće do 2. novembra. Dramaturškinja Branislava Ilić je selektorka festivala, prema čijem izboru će u glavnom takmičarskom programu biti izvedeno sedam predstava, a sve će biti prikazane od 20:00 časova.

Festival će predstavom Nečista krv Tijane Grumić, po tekstu Bore Stankovića i u režiji Juga Đorđevića, otvoriti domaćini, dok će drugog dana festivala biti prikazan komad u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Leskovca i Narodnog pozorišta iz Prištine – Ako se probudiš ili kao da je važno Isidore Milosavljević, u režiji Nenada Todorovića.

U sredu nastupa Knjaževsko – srpski teatar iz Kragujevca komadom Ženidba i udadba po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji Jane Maričić. U četvrtak, 29. oktobra će nastupiti glumci NP Leskovac predstavom Svici Tene Štivičić koju je režirala ksenija Krnajski. Šabačko pozorište predstavlja se komadom Dva viteza iz Verone Vilijema Šekspira u petak, 30. oktobra a u subotu predstavu Strah, jedna topla ljudska priča, autorski projekat nedavno preminulog mladog reditelja Igora Vuka Torbice, po delima Franca Ksavera Kreca, izvodi Narodno pozorište iz Pirota.

Komad Lavina rađen po tekstu turskog dramskog pisca Tundžera Džudženolua, u režiji Stevana Bodrože, u nedelju, 1. novembra, izvešće glumci Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara i Puls Teatra iz Lazarevca. Kako su organizatori saopštili, u ponedeljak, poslednjeg dana festivala će u čast nagrađenih, vranjskoj publici će Narodno pozorište iz Niša predstaviti komad Vlast i njena opozicija, po tekstu Nebojše Romčevića u režiji Egona Savina.

Glumac i upravnik Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház) Valentin Vencel, prvak drame Narodnog pozorišta iz Užica Slobodan Ljubičić i teatrolog i vanredni profesor Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) dr Vlatko Ilić, odlučivaće o nagradama ovogodišnjeg festivala Joakim Vujić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci