fbpx
24.3 C
Vranje
petak, 19.07.2024

[VIDEO] Čekali na ovo 3 godine: Vranjanci odigrali „Nečistu krv“ u Narodnom pozorištu u Beogradu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Ansambl vranjskog Pozorišta Bora Stanković čekao je čitave tri godine da pred beogradskom publikom u Narodnom pozorištu odigra predstavu „Nečista krv“ u režiji Juga Đorđevića, čija je beogradska premijera 19. marta 2020. godine otkazana jer je 15. marta te godine proglašeno vanredno stanje na teritoriji Srbije, zbog širenja koronavirusa. Vranjanci su je izveli pred punom salom Narodnog u četvrtak, 6. aprila, a predstava je bila rasprodata.

Dramatizaciju za komad rađen po motivima istoimenog romana Borisava Stankovića radila je Tijana Grumić, a predstava je premijerno izvedena na sceni vranjskog pozorišta 22. oktobra 2019. godine, nakon otvaranja nove zgrade. Scenograf predstave je Andreja Rondović, kostimografkinja Velimirka Damjanović, a kompozitorka Julija Đorđević.

Dolazak publike; Foto: Slobodna reč

Junake čuvenog dela tumače Anđela Vlajković, Anica Petrović, Jelena Filipović, Kristina Janjić, Žetica Dejanović, Milena Stošić, Radmila Đorđević, Tamara Stošić, Bojan Veljović, Ninoslav Trajković, Nenad Nedeljković, Dragan Živković, Bojan Jovanović, Marko Petričević, Marko Nikolić i, umesto Dušana Tomića koji zbog studija nije bio u prilici da igra, Jovan Veljković.

Za ulogu Sofke, mlada vranjska glumica koja živi i radi u Novom Sadu, Anica Petrović, nagrađena je nagradom za najbolju mladu glumicu na pozorišnom festivalu Joakim Vujić 2020. godine.

Anica Petrović u Nečistoj krvi Juga Đorđevića; Foto: Vranje News

Predstava je osvojila polovinu nagrada na festivalu najboljih predstava institucionalnih pozorišta Srbije „Pozorišno proleće“ u Šapcu 2020. godine, za najbolju režiju, scenografiju, ženski ansambl i dramatizaciju.

Reditelj predstave Jug Đorđević dobio je nagradu za najbolju režiju, najbolju scenografiju Andreja Rondović, dok je Tijana Grumić zaslužna za dva priznanja – najbolji ženski ansambl i dramatizaciju.

U četvrtak su u publici u Narodnom, između ostalog, bili poznati pevač poreklom iz Vranja Čedomir Marković, glumci Milan Vasić i Andrijana Đorđević i drugi.

Podsećamo, poznati roman Bore Stankovića „Nečista krv“ se prvo pojavio u delovima, koje je on objavljivao u „Politici“, dok je u celosti prvi put odštampan 1910. godine.

Nečista krv; Foto: Slobodna reč

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci