fbpx
16.6 C
Vranje
ponedeljak, 20.05.2024

[VIDEO] Ko je Kolj, Albanac koji ima merak na Tašanu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – „Kada biste pričali s njim, verovatno bi imao lepe stvari o sebi da vam kaže, međutim, on je baraba jedna“, reči su kojima svetski poznat glumac Feđa Štukan opisuje Kolja, lika kojeg tumači u filmu Nečista krv – greh predaka. U susret bioskopskoj premijeri nove ekranizacije dela Bore Stankovića koja niže priznanja po festivalima u Srbiji, portal Slobodna reč predstavlja vam likove čije su se sudbine isprepletale tri decenije pre Sofkinog rođenja.

Kolj je „alfa mužjak“ susednog plemena, kaže autorska ekipa filma. U zvaničnom trejleru za film prikazana je scena u kojoj on „baca oko“ na udovicu Tašanu, snaju Hadži-Trifuna (Dragan Bjelogrlić). Štukan je nedavno u intervjuu za list Kurir o Kolju rekao da mu je ovo „verovatno najteža uloga do sada“, ali ne zbog samog karaktera, već zbog jezika na kojem igra.

U nedavno objavljenom snimku na zvaničnom kanalu produkcije This and That, Štukan ističe da je uloga „99 posto na albanskom jeziku“, a da nikada u životu nije imao priliku da ga čuje, odnosno da duže sluša ovaj jezik. „Kolega iz Prištine Iskra i kolega iz Sarajeva Alban Ukaj su mi pročitali tekst, potom sam u kompjuterskom programu izrezao to na rečenice i zatim ih poređao jednu iza druge, otprilike 200 puta svaku“, kaže on.

„Fajl sam prebacio u telefon, s kojeg sam u slušalice puštao tekst bez prestanka 24 sata, sedam dana u sedmici, 30 dana u mesecu. Nisam imao drugi način da spremim ulogu na albanskom jer mi je melodija jezika potpuno strana, nisam imao priliku da ga često slušam“, rekao je Štukan za Kurir.

„I te uloge mora neko da igra“

Često ističe da „verovatno zbog lica s ožiljcima“ ne dobija uloge „prosvetnih radnika“ – neretko igra siledžije, ubice, dilere, makroe, a u pomenutom intervjuu kaže da „sasvim slučajno ima i neke od tih poslova u biografiji“.

Ovog glumca poreklom iz Sarajeva, domaća šira javnost je nedavno primetila kao Bubona u seriji Klan, ali je u prethodnim godinama bio angažovan na brojnim inostranim projektima, između ostalog i u Holivudu.

„Prijatelj je Breda Pita i Anđeline Džoli, a s Tomom Hardijem, Garijem Oldmanom i Benisiom del Torom igrao je u ostvarenjima Terensa Malika, Ridlija Skota i Sema Mendiza“ – navodi Kurir.

Autor je nedavno izdate knjige Blank, autobiografije u kojoj je pisao o ratu u Bosni i Hercegovini, boravku na psihijatrijskoj klinici i borbi sa narkoticima i alkoholom.

„Pre nekoliko dana prošao sam u mislima kroz sve svoje filmske uloge i shvatio da sam samo jednom na filmu imao s glumicom dobrovoljni seks pred kamerom, svaki drugi put sam silovao nekoga, ali i te uloge mora neko da igra“ – rekao je Štukan u intervjuu.

Kako je dodao, „ne žali se jer su negativci kompleksniji i zanimljiviji karakteri za igru od pozitivaca“, tj. više voli da igra marginalce jer se tu snalazi bolje.

Za ulogu Kolja u filmu Nečista krv – greh predaka, prošao je „duplu pripremu“, jer nije u pitanju samo igranje epohe, već je, kako je objasnio, reditelj Milutin Petrović glumcima dao indikaciju da snimaju vestern.

Portal Slobodna reč je medijski pokrovitelj filma „Nečista krv – greh predaka“

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci