fbpx
6.9 C
Vranje
petak, 19.04.2024

Nižu se priznanja: „Greh predaka“ ima najbolji scenario

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRNJAČKA BANJA – Prva nagrada žirija 45. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji dodeljena je scenariju Vojislava Nanovića i autoru scenarija adaptacije Mileni Marković, za film „Nečista krv-greh predaka“, u režiji Milutina Petrovića i produkciji kuće This and That.  Ovo je druga nagrada od početka prikazivanja filma na festivalima u Srbiji, nakon što je na Festivalu evropskog filma na Paliću dobio nagradu publike.

„Scenario predstavlјa izvanrednu fresku likova Bore Stankovića, kao i sliku srpskog patrijarhalnog mentaliteta i borbe srpskog naroda za opstanak i oslobođenje od turske vlasti“ – navodi se u saopštenju žirija.

Prema rečima predsednice žirija Ivane Vujić, scenario predstavlјa vrhunsku analizu dela Bore Stankovića i vremena koje je on svojim delom obuhvatio.

Kako je objavljeno na sajtu festivala, nagrada žirija dodelјena je scenariju Strahinje Madžarevića za film „Lihvar“, u režiji Nemanje Ćeranića. Scenario je priča o pojedincu i njegovoj nemoći da nađe izlaz iz lavirinta zla. Treća nagrada dodelјena je scenariju Natalije Avramović i Ljubinke Stojanović, za film „Prolećna pesma“ u režiji Natalije Avramović.  Scenario za ovaj film predstavlјa istraživanje putovanja glavne junakinje koje ruši zidove svakodnevnog života u potrazi za egzistencijalnom slobodom.

Specijalna nagrada žirija dodelјena je scenariju Ivana Ikića za film „Oaza“ u njegovoj režiji. Scenario predstavlјa autentičnu priču o neophodnosti lјubavi i nedostatku empatije u savremenom svetu.

Odluke su, prema rečima predstavnika žirija jednoglasne, a kako je naglasio Radoslav Zelenović, nije bilo lako da od devet scenarija, izaberu tri, što bio trebalo da znači da su ostali nezadovolјni.

Radoslav Zelenović je rekao da nema razloga za nezadovolјstvo, a da je zajednička karakterisika svih scenarija, koji predstavlјaju široku lepezu žanrova, da su filmovi po njima, vrlo kritički prikazali vremena koja su opisana.

Umetnički savet 45. Festivala filmskog scenarija dodelio je nagradu „Mihićevo zlatno pero“ Goranu Markoviću za izuzetan doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji.

Glavni sponzor 45. Festivala filmskog scenarija, „Gorki list“ dodelio je nagradu publike filmu „Južni vetar 2- Ubrzanje“.

Pročitajte više:

[VIDEO] „Vranjanske priče“ Radivojević volela više od „Zone“

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci